Amazon opent online filmstudio met Warner

Amazon opent online een filmstudio: jaarlijks steekt de webwinkel 2,7 miljoen dollar in Amazon Studios. Iedereen kan scripts of films naar een website sturen. Bezoekers voorzien die van commentaar of kunnen een verbeterde versie uploaden.

Films ontwikkelen via ‘crowdsourcing’ wordt op dit moment door veel websites geprobeerd. Maar Amazons financieel bescheiden initiatief heeft een groot voordeel op de concurrentie. Topinzendingen krijgen geldprijzen en een project kan het brengen tot Hollywoodfilm. Amazon heeft namelijk een contract gesloten met filmconcern Warner Bros, die een ‘first look’-optie heeft en de krenten uit de pap mag vissen. Produceert Warner Bros daadwerkelijk een film van Amazon Studios, dan ontvangt de inzender 200.000 dollar. Verdient de film meer dan 60 miljoen dollar dan wordt dat bedrag 400.000 dollar.

Amazon Studios is een nieuwe stap van webwinkel naar webuitgever. Amazon stelt schrijvers al langere tijd in staat e-books te publiceren en verkopen. Enkele van die boeken zijn uitgegroeid tot bestsellers, van één e-book zijn de filmrechten verkocht. ’s Werelds grootste internetwinkel verkoopt in Amerika ook digitale downloads en streamers van films, maar heeft op dat terrein forse concurrentie van bedrijven als Netflix. Bij digitale muziek heeft Amazon een forse achterstand op iTunes in te halen.