Aanval militanten op olieplatform Nigerdelta

In de Nigerdelta hebben militanten zeven lokale werknemers van olieconcern Exxon Mobil ontvoerd, juist op het moment dat het Nigeriaanse leger bezig is met een offensief tegen de opstandelingen in deze olierijke regio.

De militanten, lid van de Beweging voor de Emancipatie van de Nigerdelta (MEND), voerden zondag een aanval uit op een booreiland bij de kust van Akwa Ibom, een deelstaat die grenst aan Kameroen. Zij brachten daarbij explosieven tot ontploffing waardoor de installatie aanmerkelijke schade opliep. De militanten ontvoerden lokale werknemers van het platform om te voorkomen dat de Nigeriaanse regering de schade aan de olie-installatie zou toeschrijven aan een industrieel ongeval, zo liet MEND in een e-mail aan journalisten weten. Olieconcern Exxon Mobil heeft de ontvoering inmiddels bevestigd.

MEND, een losse federatie van strijders met soms criminele banden, eist een groter gedeelte van de torenhoge olie-inkomsten op voor de deltabewoners en vecht tegen de vervuiling die de olie-industrie de afgelopen vijftig jaar heeft veroorzaakt. De afgelopen jaren dwong de beweging met aanslagen op pijpleidingen de olieproductie van Nigeria flink terug.

De actie van MEND valt samen met een offensief van het leger tegen de militanten in de Nigerdelta, een gebied dat door de vele kreken en mangrovebossen moeilijk toegankelijk is. Het jongste geweld van leger en militanten kan de olieproductie van OPEC-lid Nigeria bedreigen. De productie had juist weer het niveau bereikt van vóór 2006 toen de militanten met hun opstand begonnen. (AP, BBC)