Waarom ‘Eid Mubarak’ vanmorgen trending is op Twitter

Een 'Eid Mubarak'-ansichtkaartEen 'Eid Mubarak'-ansichtkaart

Elke morgen kijkt nrc.nl naar een ‘trending topic’, het onderwerp waar het meest over wordt gesproken op microblogsite Twitter. Vandaag: ‘Eid Mubarak’. Deze term is Arabisch en betekent zoveel als ‘gezegende feestdag’.

Eid Mubarak wordt op twee gelegenheden als groet gebruikt: tijdens het Suikerfeest aan het einde van de vastenmaand ramadan en rond het offerfeest Id-ul-Adha, dat is het morgen. Op Id-ul-Adha (wiki) herdenken moslims de bereidwilligheid van Abraham om zijn zoon Ibrahim te offeren. Toen puntje bij paaltje kwam nam God genoegen met een geit. Die geit wordt tijdens Id-ul-Adha geofferd en in drieën gedeeld. Een derde van het vlees is voor het gezin, een derde is voor familie en vrienden en een derde voor de armen.

    • Ward Wijndelts