Vrouwen zoeken geluk

Freetown van Rob de Graaf door Dood Paard. Gezien: 15/11 Theater Frascati, Amsterdam.Tournee t/m 29/1. www.doodpaard.nl ****

Duizenden lege blikjes frisdrank op de speelvloer maken kabaal als een hevig ruisende branding. Drie vrouwen, gekleed in verschillende variaties zomerkleding met panter- en tijgerprint, verblijven in het resort Venus Beach aan de kust van West-Afrika. Ze verdoen hun tijd met elkaar dwarszitten, uithoren, roddelen, pijnlijke flirtpartijen met de prachtige zwarte jongens. Het nieuwste toneelstuk Freetown van Rob de Graaf, losjes geïnspireerd door de film Vers le Sud (2005) van Laurent Cantet, is zonder meer briljant. De Graaf tovert met taal, dialogen, meningen, emoties.

Actrice Lies Pauwels zet in haar openingsmonoloog de toon. Ze betoogt dat apartheid in de grond een democratisch principe is. Met indringende achteloosheid debiteert ze de ene ‘foute’ gedachte na de andere, haar wereldwijsheid heeft beslist zwarte kanten, en het venijnige is dat je met haar meegaat. Manja Topper is weergaloos in haar onderhuidse pesterijtjes; haar personage heeft elke droom verloren en ze verschanst zich achter cynisme. Toch laat ze prachtig zien hoe weerloos haar levenshouding is. Ellen Goemans speelt het idealistische type. Ze is verliefd op de donkere Sam en wil hem meenemen naar Nederland. Het drietal zit op witte plastic stoelen en speelt frontaal naar de zaal. De voorstelling is indrukwekkend omdat wij, toeschouwers, op zeldzame wijze betrokken raken bij deze drie naar geluk zoekende vrouwen, elk op haar eigen indringende wijze.

    • Kester Freriks