Vermoeidheid bestaat niet

Gregory van der Wiel speelt morgen tegen Turkije zijn twintigste interland. De rechtsback van Ajax lijkt onvermoeibaar. „Ik ben van nature iemand die veel achter elkaar kan spelen.”

„Ik probeer me wijs te maken dat ik niet moe ben en ga gewoon door”, zegt Gregory van der Wiel na een korte uitlooptraining bij het Nederlands elftal in de aanloop naar een oefenduel met Turkije. „Natuurlijk zijn er wel wedstrijden bij waarin je je wat minder voelt. Maar daar moet je doorheen. Vermoeidheid is vooral een mentale kwestie.”

Van der Wiel lijkt bijna niet kapot te krijgen. De 22-jarige rechtervleugelverdediger van Ajax en Oranje miste vorig seizoen geen minuut van alle 34 competitiewedstrijden. Als basisspeler van het Nederlands elftal reikte hij in Zuid-Afrika tot de finale van het WK voetbal. Ruim twee weken later verdedigde de international al weer zijn clubkleuren in de voorronde van de Champions League tegen het Griekse PAOK. Sindsdien speelde Van der Wiel vrijwel alles bij Ajax en Oranje. „Na het WK was het wel weer even omschakelen geblazen. Maar als je eenmaal in een ritme zit van twee keer in de week spelen gaat het wel.”

Vorige week zondag leken alle inspanningen van Van der Wiel dan toch zijn tol te eisen. In het verloren competitieduel met ADO Den Haag strompelde hij al na ruim een kwartier spelen met een bovenbeenblessure naar de kant. Van der Wiel miste het bekerduel met BV Veendam, maar was afgelopen zondag tegen AZ alweer van de partij. De rechtsback speelde die dag ook niet goed. Bij het openingsdoelpunt van AZ kon Van der Wiel een assist van Ragnar Klavan op Pontus Wernbloom niet voorkomen. „Nee, het loopt nu niet zo lekker als vorig seizoen bij Ajax”, zegt Van der Wiel. „We doen er alles aan om het om te draaien, maar hebben de stijgende lijn nog niet te pakken. Het is daarom na twee nederlagen wel even lekker om bij Oranje te zijn. Weg uit de dagelijkse sleur.”

Voor het korte vraaggesprek heeft Van der Wiel via perschef Kees Jansma al laten weten op het trainingsveld in Katwijk liever geen vragen over de situatie bij Ajax te willen beantwoorden. „Mijn hoofd is nu volledig bij Oranje”, legt de voetballer later op zachte toon uit. „Aan Ajax-PSV ga ik pas donderdag denken.”

Van der Wiel komt in de voorbereiding op zijn twintigste interland morgen in de Arena meer internationals tegen die bij het Nederlands elftal even de zinnen verzetten. Wesley Sneijder maakt met Internazionale een moeizaam begin van het seizoen door, Mark van Bommel heeft sinds zijn laatste interland tegen Zweden bij zijn club Bayern München alleen maar langs de kant gestaan en Robin van Persie aast na een lange afwezigheid op speelminuten in Oranje. „Spelen voor Nederland is altijd leuk”, zegt Van der Wiel. „Dat wil niemand missen. Iedereen wil bij de groep horen.”

Het animo voor het spelen van vriendschappelijke interlands is wel eens anders geweest. In het verleden kon het wel eens afzeggingen regenen voor oefenduels. Maar onder het bewind van bondscoach Bert van Marwijk is het aantal internationals dat zich om uiteenlopende redenen afmeldt opvallend klein. In aanloop naar het duel met Turkije zegden de wisselspelers Khalid Boulahrouz, Urby Emanuelson en Demy de Zeeuw het afgelopen weekeinde af. De spitsen Klaas-Jan Huntelaar en Dirk Kuijt trainden gisteren apart. Van Marwijk heeft uit voorzorg Ryan Babel en Royston Drenthe opgeroepen. De laatste liet voor een mogelijk debuut in Oranje zijn hoogzwangere vrouw achter Spanje, waar Drenthe voor Hercules Alicante speelt.

Van der Wiel weet dat iedere voetballer op zijn eigen manier omgaat met vermoeidheid. „Ik ben van nature iemand die veel achter elkaar kan spelen. Ik voel me nu ook niet vermoeid”, zegt de rechtsback na een uitlooptraining van een half uurtje. „Maar niet iedere speler zit zo in elkaar. Demy de Zeeuw heeft bijvoorbeeld veel last van vermoeidheid. Maar Luís Suarez gaat gewoon maar door. Die maakt ook nog wat extra tripjes zoals nu naar Chili. Daar kan ik alleen maar respect voor hebben. Nog een maand en dan hebben we twee weken rust. Lekker.”

    • Koen Greven