Verkenner die je kunt vertrouwen

Ruud Vreeman, oud-burgemeester van Tilburg, gaat onderzoek doen naar de impasse op de postmarkt. „Als iemand het kan, is het Vreeman.”

Nederland, Tilburg, 21-10-09 Ruud Vreeman tijdens de vergadering Atje dosier. © Foto Merlin Daleman

Nee, Ruud Vreeman heeft niet geprobeerd de staking van de postbodes bij TNT te voorkomen. De vraag die staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken hem zaterdagmiddag stelde, spitst zich toe op een ander postconflict: de slepende strijd tussen de vakbonden en de nieuwkomers op de postmarkt over een cao voor de postbezorgers. Aan ‘verkenner’ Vreeman de taak vóór 1 januari tot een oplossing te komen.

De voormalige vakbondsman Vreeman – hij was onder andere voorzitter van de Vervoersbond FNV tussen 1988 en 1992 – is zeer geschikt voor die rol van verkenner, vindt bestuurder Peter Wiechmann van AbvaKabo FNV. „Als iemand de impasse in de postmarkt kan doorbreken, is hij het. Vreeman is iemand van statuur. Iemand die je kunt vertrouwen. Bleker had slechter kunnen kiezen.”

TNT-topman Peter Bakker noemde de aanstelling van Vreeman afgelopen zondag in het tv-programma Buitenhof een „prima initiatief”.

PvdA’er Vreeman kent niet alleen de weg in vakbondskringen, maar kan zich, als voormalig burgemeester van Zaanstad en Tilburg, ook goed verplaatsen in de positie van de werkgever. „Hij is iemand die verstand heeft van arbeidsverhoudingen en beide kanten van een conflict overziet”, zegt Inge Bakker, bestuurder van CNV Publieke Zaak.

Als burgemeester van Tilburg trad Vreeman ruim een jaar geleden af, nadat was gebleken dat hij de gemeenteraad in 2008 onjuist en onvolledig had geïnformeerd over de verbouwingskosten van het Tilburgse Midi Theater. Een paar maanden na zijn aftreden werd hij door uitkeringsinstantie UWV gevraagd als ‘onafhankelijk voorzitter’ de dossiers van ruim duizend zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) opnieuw te beoordelen. Ook hier gaat het om een langdurend conflict. De zzp’ers zouden ten onrechte gebruik hebben gemaakt van een WW-uitkering bij de start van hun eigen bedrijf en werden als fraudeurs beboet. Zelf zeggen ze verkeerd te zijn voorgelicht door het UWV.

Vreeman lijkt met zijn opdracht voor de postmarkt aan een nieuwe carrière te beginnen als conflictbemiddelaar. Die rol past hem als geen ander, vindt Bakker van CNV. „Vreeman staat open voor meerdere kanten van een verhaal. Dat is bij dit soort complexe conflicten van groot belang.”

Vreeman zelf laat vanaf zijn vakantieadres in Buenos Aires weten wel zin te hebben in de klus. „Ik werd gebeld door Bleker en heb volmondig ja gezegd.” Of het niet te veel is, naast zijn werk voor het UWV? „Ach”, lacht Vreeman. „Ik heb in mijn leven wel vaker twee dingen tegelijk gedaan.”

    • Patricia Veldhuis