VARA stuurt Prem weg na rel talkshow DWDD

Het televisieprogramma De Wereld Draait Door (DWDD) staakt de samenwerking met Prem Radhakishun. Reden is een opmerking van ‘tafelheer’ Radhakishun gisteravond in de uitzending. Hij beschuldigde Volkskrant-recensent Jean-Pierre Geelen van pedofilie. Presentator Matthijs van Nieuwkerk reageerde direct boos op de uitlatingen van zijn gast en riep „Prem, doe normaal”. Buiten de uitzending ging de discussie nog even door.

De redactie is ernstig in verlegenheid gebracht door de opmerking.. Die deed zijn beschuldiging aan het einde van een discussie tussen de hoofdredacteuren van de Volkskrant en NRC Handelsblad.

Het gewraakte fragment ontbrak maandagnacht in de herhaling van DWDD. Ook bij Uitzending Gemist is de opmerking geschrapt. Op last van de hoofdredactie is de passage eruit geknipt. Een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep zegt dat de omroep, in dit geval de VARA, de verantwoordelijkheid heeft in het online plaatsen van programma’s.

De programmamaker wilde vanochtend niet reageren. In het nieuwsprogramma PowNews (PowNed) zei Radhakishun gisteravond: „Ik had dit niet als tafelheer bij De Wereld Draait Door moeten zeggen omdat ik daarmee de presentator en het programma in verlegenheid heb gebracht.”

Het is onduidelijk waar de kennelijke rancune van Radhakishun jegens Geelen vandaan komt. In zijn tv-rubriek in de Volkskrant noemde hij Radhakishun geregeld een „spraakwaterval”, maar was hij positief kritisch over de sociaal geëngageerde tv-programma’s die Radhakishun maakt.

Geelen reageerde gisteravond op Twitter laconiek op de uitlatingen van Radhakishun. In zijn eerste reactie – „Heren, heren!” – verwijst hij met gevoel voor tv-historie naar de legendarische uitzending van Karel vande Graaf met vechtende Surinamers (1984).