Uitgelicht

Chinese artist Ai Weiwei sits in the courtyard of his home in Beijing where he remains under house arrest on November 7, 2010. Ai, who is one of China's most famous artists and social critics and currently has an exhibition at London's Tate Modern, was put under house arrest at the end of last week to stop him attending a gathering at his new Shanghai studio, which is due to be demolished. AFP PHOTO / Peter PARKS AFP

EénVandaag. Twee weken geleden verlieten twee Tupolev-bommenwerpers het Russische luchtruim en koersten via Noorwegen naar Nederland. Bij de NAVO en en de Koninklijke Luchtmacht begonnen alarmbellen te rinkelen. Wat komen deze vliegende forten (codenaam ‘Bear’, eventueel uitgerust met atoomwapens) hier doen? Het kan worden opgevat als een provocatie, om te laten zien dat de Russische beer nog steeds kan grommen. Luchtmachtgeneraal buiten dienst Steve Netto en Rusland-analist Marcel de Haas geven commentaar. Ned.1, 18.15-18.40u.

De wereld draait door. De 3FM dj’s die het Glazen Huis gaan bewonen, worden vandaag bekendgemaakt. Veel aandacht hiervoor in de uitzending. Nico Dijkshoorn dicht, Claudia de Breij is tafeldame. Ned.3, 19.30-20.25u.

Uitgesproken EO. Aandacht voor de staking van de postbestellers en een portret van Arie Castelijn, een gepensioneerde postbode van de oude stempel. Verslag over de zestien leerlingen van basisschool De Huet in Doetinchem die gisteren zijn thuisgebleven uit angst voor een 6-jarig klasgenootje dat door een aantal ouders is beschuldigd van seksueel misbruik van andere kinderen. Het van misbruik verdachte jongetje is overgeplaatst naar een parallelgroep op dezelfde school. Een reportage over het dilemma van de school en de ouders in deze kwestie. Ned.2, 20.25-20.55u.

Koppen XL: Lady Gaga. Portret van het fenomeen Lady Gaga. Ze verkoopt miljoenen cd’s, haar concerten zijn in een mum van tijd uitverkocht en haar videoclips zijn de meest gedownloade ooit. Maar het bekendste is ze om haar exuberante kleding en kapsels. Lady Gaga werd in maart 1986 in New York geboren als Stefani Joanne Germanotta. Ze groeide uit tot een icoon en er doen de gekste verhalen over haar de ronde. Zo zou ze een penis hebben. Lady Gaga zelf zwijgt en verovert de wereld. Intussen zet ze zich ook in voor de Holebi-gemeenschap en bindt ze de strijd aan met aids. Eén, 21.30-22.05u.

Nieuwsuur. Reconstructie van de vorig jaar aangekondigde pandemie van de Mexicaanse griep, die minder heftig bleek dan een gemiddelde griepepidemie. Wat is er precies gebeurd en wie heeft eraan verdiend? Ook aandacht voor de laatste ontwikkelingen rond Tanja Nijmeijer, de Nederlandse guerrillastrijdster bij de Colombiaanse guerrillabeweging FARC en een interview met de onlangs nog gedoopte zangeres en actrice Nina Hagen (Unbeschreiblich weiblich) over haar recente autobiografie. Ned.2, 22.00-23.00u.

Pauw & Witteman. Voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer houdt een vurig pleidooi om meer jongeren te interesseren voor bèta-wetenschappen, technologie en techniek. Anders dreigt Nederland de boot te missen als kennis- en industrieland. Verder onder meer een debat aan tafel met Ineke van Gent (GroenLinks) en André Rouvoet (ChristenUnie) over de rol van de koningin. Ned.1, 23.05-0.00u.

Informatief

Je zal het maar zijn – bijzondere familieomstandigheden. Eva ziet haar vader, een transgender, langzaam in een vrouw veranderen met als gevolg dat haar ouders besluiten te scheiden. Presentatrice Sophie Hilbrand praat met Eva over de problemen die dat met zich meebrengt en gaat ook samen met Eva en ‘Alice’ op pad voor nieuwe kleding. Simones moeder overlijdt wanneer ze nog erg jong is. Op haar zeventiende overlijdt ook haar vader. Bij hoge uitzondering mag Simone met haar broertje in hun ouderlijk huis blijven wonen. Ned.3, 20.25-21.20u.

Opgelicht?! Reportage over huurders die maandenlang niet betalen en verhuurders die daaraan financieel aan kapot gaan. Presentatie Antoinette Herzenberg. Ned.1, 20.30-21.15u.

Opium. Presentator Cornald Maas bespreekt en bediscussieert het aanbod uit de culturele agenda met vaste panelleden beeldend kunstenaar Jasper Krabbé en acteur John Buijsman en gastpanellid Youp van 't Hek. Aandacht voor het werk van designer Hella Jongerius dat in museum Boijmans Van Beuningen is te zien op de expositie Misfit, voor de nieuwe roman van Ronald Giphart IJsland, over een cabaretier die geen grappen meer wil vertellen en voor de 23ste editie van IDFA, het jaarlijkse internationale documentaire festival in Amsterdam, waar in twaalf dagen meer dan 280 documentaires worden vertoond. Ned.2, 20.50-21.20u.

Ai WeiWei – Without fear or favour. De architect, fotograaf, en blogger Ai Weiwei is de bekendste en meest uitgesproken hedendagse Chinese kunstenaar. Naar aanleiding van de expositie van zijn werk in Tate Modern in Londen onthult Alan Yentob hoe de moedige en vastberaden Wei Wei blijft vechten voor artistieke vrijheid als onderdaan van een restrictieve staat. BBC 1, 23.35-0.30u.