The Beatles naar iTunes: revolutie of veel te laat?

The Beatles in iTunesGisteravond sprongen alle internationale websites van Apple op dezelfde aankondiging: Tomorrow is just another day. That you’ll never forget. Maar hoewel Apple-CEO Steve Jobs de wereld graag laat wachten en gissen, was de geest al snel uit de fles: The Beatles zouden naar iTunes komen. Zojuist werd dat bevestigd: de albums staan er allemaal netjes in en zijn vanaf nu beschikbaar. Voor €1,29 per liedje, of gemiddeld €12,99 per album.

Belangrijkste bron voor het vroegtijdig lekken waren mensen die bij het tot stand komen van de deal tussen Apple, vertegenwoordigers van The Beatles en hun platenmaatschappij EMI betrokken waren. Toen dat eenmaal op straat lag, gingen fanatiekelingen snel op zoek naar meer aanwijzingen. Zo maakte Paul McCartney eens een nummer dat ‘Just Another Day’ heette en leek Apple’s aankondiging met de klokjes wel een beetje op de cover van het Help-album. Bovendien hintte John Lennon’s weduwe Yoko Ono al dat ze niet anders kon dan ‘iets moois dat ze bezat te delen met anderen’.

Maakt de bekendmaking van vandaag een ‘dag die we nooit zullen vergeten’? Nou, dat valt wel mee. Ja, het heeft (te) lang geduurd voordat The Beatles, hedentendaags vertegenwoordigd door Paul McCartney, Ringo Starr en de weduwes van John Lennon en George Harrison, de stap naar het internet durfden te zetten. Ze bleven achter met andere weigeraars als AC/DC en Kid Rock (Metallica en Led Zeppelin bekeerden pas in de afgelopen jaren). De onderhandelingen met Apple lopen al jaren en begonnen stroef omdat Apple Corp. (het management van The Beatles) en Apple (die van iTunes) overhoop lagen over de overeenkomsten in naam en logo, en in welk vaarwater ze zich mochten begeven zonder elkaar in de weg te zitten.

Maar willen liefhebbers die de albums al jaren in huis hebben wéér twaalf euro per stuk betalen om ze naar hun computer te halen? Inmiddels zullen die hun cd’s zelf wel naar mp3 hebben omgezet en naar iTunes - of een andere muziekspeler - hebben gesleept. Niemand zal al jaren op zoek zijn naar Beatles-liedjes en die behoefte pas vandaag bevredigd zien.

Toch is het bijzonder dat The Beatles nu legaal te downloaden zijn. De rechthebbenden hebben zich lang verzet tegen de digitalisering van hun muziek en nu is Steve Jobs, zelf groot Beatles-fan, de eerste die ze naar het internet brengt. Daar mag hij best trots op zijn.

Ook voor platenmaatschappij EMI is het goed nieuws: The Beatles zijn nog altijd een van de best verkopende artiesten ter wereld en EMI, momenteel in zwaar weer, kan een financiële opsteker goed gebruiken. iTunes kan het kanaal zijn waarmee een nieuwe generatie luisteraars wordt bereikt. Bovendien zet dit wellicht de deur open naar andere online muziekdiensten zoals Spotify, waar The Beatles nog ontbreken.

Dat maakt de belangrijkste ondertoon van de aankondiging níet dat we nu allemaal voor het eerst naar The Beatles kunnen luisteren, maar wel dat ze eindelijk het internet omarmen. Laat of niet, ze zijn van harte welkom.

    • Peter Zantingh