Staken? De sorteerders werken gewoon door

De postbodes zijn massaal in staking vandaag. Maar de meeste sorteerders, ook die in Nieuwegein, blijven weg uit Den Haag. „Hier vallen de klappen niet.”

„Waar gaan wij naar toe? Er wordt hier gestaakt hoor.” Actievoerder ‘Kees van het CNV’ houdt rond middernacht alle automobilisten tegen die de parkeerplaats van het sorteercentrum in Nieuwegein op willen rijden. Velen trekken zich er niets van aan en rijden gewoon door. De kaderleden van de vakbonden die zich buiten de poort hebben verzameld, roepen hen na en toeteren met hun oranje vuvuzela’s.

Joke van de Tier (58) doet wel mee aan de actiedag. Haar avonddienst zit er net op, ze loopt naar buiten. „En nu ga ik staken”, zegt ze. Van de Tier werkt 22 jaar als vaste kracht bij TNT. Nu zit ze op de ‘Lola’, de afdeling lossen en laden. „Ik ben niet echt boos op onze directie, het gaat om Den Haag. De politiek heeft met die marktwerking toegelaten dat andere bedrijven ver onder het minimumloon mogen produceren, dat is een schande en het maakt ons kapot.” Van de Tier is er later vandaag in Den Haag bij om dat aan „de hoge heren” duidelijk te maken.

Ahmed Sassi (45) staat achter de staking, maar hij blijft „bij de kinderen” thuis. „Thuis blijven is ook een vorm van staken.” Sassi, tien jaar in vaste dienst: „TNT Post zegt dat er geen geld meer is om ons allemaal in dienst te houden, maar het bedrijf maakt nog elk jaar dikke winsten.” Sassi vindt ook dat de acties „een beetje laat” komen, „De bonden hadden de zaak veel eerder moeten platleggen.” Hij en zijn collega’s moesten de afgelopen jaren al uren inleveren. „Ik mag nu nog 110 uur per maand werken. En straks heb ik misschien niets meer.”

Binnen in het sorteercentrum is het na middernacht nog een drukte van belang, er zijn veel werkwilligen. Vorkheftrucks rijden af en aan, sorteermachines ratelen, chefs dirigeren hun personeel. De hal is verdeeld in tweeën: aan de ene kant de consumentenpost die is opgehaald uit brievenbussen, aan de andere kant de post die bedrijven hebben aangeleverd. De bedrijvenpost heeft veruit het grootste volume, rond de 90 procent. „We zijn schoon”, roept een voorman tegen zijn medewerkers. Dat betekent: alle net aangevoerde post is verwerkt. Niemand van de aanwezigen wil met naam en toenaam praten.

Pieter Kunz, directeur voor de dagelijkse bedrijfsvoering van TNT Post, denkt dat het sorteerproces vandaag niet al te zeer wordt gehinderd. „De problemen ontstaan pas bij de bezorging. De postbodes staken in groten getale.” Het verbaast hem niet dat zoveel mensen in het sorteercentrum aan het werk zijn vandaag. „In onze zes landelijke sorteercentra vallen de grote klappen niet. Bij het sorteren is al heel veel geautomatiseerd en blijft de werkgelegenheid naar verhouding op peil.”

De bonden en de directie van TNT Post zijn het over een ding eens: de marktwerking heeft ertoe geleid dat nieuwe bedrijven als Sandd en DHL Global Mail (voorheen Selekt Mail) met zeer lage tarieven bezig zijn TNT Post uit de markt te drukken. Vooral DHL Global Mail, onderdeel van Deutsche Post, is volgens Pieter Kunz de boosdoener. DHL verwerkt post voor bodemtarieven tot 10 cent per stuk en zou daarmee boekverliezen accepteren met als oogmerk marktaandeel op lange termijn te veroveren.

Pieter Kunz denkt dat een staking averechts zal werken. „Post blijft liggen, onze klanten kunnen ontevreden worden en overstappen naar een concurrent en intussen krimpt de markt verder.”

Maar TNT Post respecteert de staking wel Kunz: „We hebben op niemand druk uitgeoefend om niet mee te doen. Staken is een recht. We gaan na afloop niet met vingertjes wijzen. Ik hoop dat het voor de bonden en de werknemers van TNT Post die er aan deelnemen een goede staking wordt.”

    • Lolke van der Heide