Sint kan duurzame chocoladeletters kopen

interklaas kan dit jaar naar hartelust chocoladeletters in schoenen stoppen, zonder dat hij zich daarbij schuldig hoeft te voelen over de manier waarop die letters zijn gemaakt. Van de 23 miljoen stuks die de Nederlandse middenstand heeft ingekocht, is ruim de helft gemaakt van 100 procent duurzame cacao. In totaal zijn 22 miljoen letters nu ‘eerlijk’: gemaakt van geheel of gedeeltelijk duurzaam geproduceerde chocolade.

Dat blijkt uit onderzoek van ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib. In 2009 lagen er in de Nederlandse winkels 3,5 miljoen eerlijke letters in de schappen, voornamelijk van Verkade. Er is dus sprake van een forse groei van het aantal eerlijke letters. Frank Mechielsen van Oxfam Novib spreekt van een „enorm succes”.

Van de winkels maken Albert Heijn, Jamin en V&D de grootste sprongen. Die gaan met hun aanbod volledig duurzame letters van bijna 0 procent in 2009 naar bijna 100 procent nu. Jumbo, Plus en Super de Boer scoren bovengemiddeld. C1000 en Lidl scoren gemiddeld. Kruidvat, Hema en Aldi komen voor 2010 op een aanbod van 30 procent duurzame letters.

„En dit is nog maar het begin”, zegt Mechielsen. „In 2012 zijn alle chocoladeletters gemaakt van volledig duurzame cacao. En ook andere chocoladeproducten zullen in de toekomst duurzaam zijn: in 2025 moet alle chocolade die in Nederland te koop is op duurzame wijze zijn gemaakt.” Momenteel is ongeveer 9 procent van de in Nederland gebruikte cacao van duurzame herkomst. Dat is drie keer zoveel als in 2009.

De supermarkten hebben allemaal hun huismerk chocoladeletters geheel of gedeeltelijk verduurzaamd. Van de merkchocolade zijn Verkade, Tony’s Chocolonely, Molenaartje en Chocoreale volledig duurzaam. Voor Baronie-De Heer, Weber en Elvee geldt dat voor 30 procent van hun letterproductie.

Chocoladeletters van Droste zijn dit jaar bijna niet in de winkel te vinden, omdat dit bedrijf op de wereldmarkt niet voldoende eerlijke cacao heeft kunnen kopen. Volgend jaar wil Droste volledig overschakelen op de productie van duurzame chocolade.