Schikking Britse terreurverdachten

Twaalf Britten, die gevangen zaten op de Amerikaanse marinebasis Guatánamo Bay en in geheime gevangenissen, krijgen miljoenen ponden schadevergoeding van de Britse regering.

Die wil daarmee voorkomen dat er tijdens verschillende rechtszaken die de mannen hebben aangespannen, bewijs over de werkwijze van de Britse geheime diensten openbaar moet worden gemaakt.

Details van de schikking moeten geheim blijven, maar volgens de Britse televisiezender ITV krijgt een van de oud-gevangenen 1 miljoen pond (1,14 miljoen euro).

De ex-gevangenen, die geen van allen zijn aangeklaagd of veroordeeld voor terreurdaden, zeggen te zijn mishandeld en gemarteld op Guantánamo Bay, waar de Verenigde Staten sinds januari 2002 vermeende Al-Qaeda- en Talibaanstrijders gevangenhouden. De Britse inlichtingendiensten MI5 en MI6 zouden daarvan op de hoogte zijn geweest, en medeplichtig zijn omdat ze niets hebben ondernomen.

In februari bleek uit geheime documenten dat onder anderen Binyam Mohamed onderworpen was aan „wrede, inhumane en vernederende” behandeling door Amerikaanse ondervragers. Hij werd opgepakt in Pakistan en daar bezocht door een Britse officier. Uit 500.000 documenten, die volgens het Hooggerechtshof openbaar moeten worden gemaakt, had duidelijk moeten worden wat de rol van de Britten was en in hoeverre zij afwisten van de Amerikaanse praktijken. De schadevergoeding voorkomt een openbare rechtszaak. Wel wordt er op verzoek van premier Cameron eind dit jaar een onderzoek gehouden onder leiding van rechter Peter Gibson naar de rol van de Britse geheime diensten. Die hebben altijd ontkend marteling te hebben goedgekeurd. Vorige maand zei het hoofd van MI6, John Sawers nog dat marteling onder alle omstandigheden verkeerd is.