Rijk zit in B'daal, arm in Pekela

De rijkste Nederlanders wonen in de gemeente Bloemendaal, de armste in Pekela. Dit blijkt uit een studie van het CBS.

In de provincie Noord-Holland, waartoe Bloemendaal behoort, is het gemiddelde inkomen per inwoner sowieso in veel gemeenten hoog. In de provincie Groningen daarentegen, net als in Zuid-Limburg, wonen veel mensen met een laag inkomen, zoals in Pekela.

Het gemiddelde inkomen van Nederlanders lag in 2008 op 24.600 euro netto per jaar. De inwoners van Bloemendaal verdienden 65 procent meer dan dit gemiddelde. Andere toplocaties wat inkomen betreft zijn Wassenaar, Oegstgeest, Heemstede, Abcoude, Laren, Naarden en Bussum. In deze gemeenten ligt het inkomen per inwoner 33 tot 64 procent boven het gemiddelde.

De gemeenten waar de inwoners het verst achterblijven bij het gemiddelde inkomen van 24,600 euro zijn – behalve het Groningse Pekela – het nabijgelegen Stadskanaal en Hoogezand-Sappemeer. In Zuid-Limburg scoren Kerkrade, Heerlen en Vaals slecht. De inkomens liggen in al deze gemeenten 14 tot 19 procent onder het landelijk gemiddelde.

Ook inwoners van de grote steden hebben een relatief laag inkomen. Alleen Utrecht kwam uit boven het gemiddelde.