PVV-Kamerlid Sharpe veroordeeld voor misleiding consumenten

Het Hongaarse bedrijf van PVV-fractielid James Sharpe Digitania is volgens PowNed in 2008 veroordeeld voor misleiding van consumenten. Sharpe was twee jaar geleden directeur van Digitania, dat in de periode 2006-2007 in datingadvertenties profielen gebruikte van vrouwen die niet echt bestonden.

Het bedrijf gebruikte foto’s zonder toestemming van vrouwen die al eerder een advertentie hadden gezet. Klanten reageerden per sms op de profielen. In 2008 kreeg Digitania de hoogst mogelijke boete mogelijk in Hongarije (vonnis). Het moest 256.000 euro betalen, tien procent van de jaaromzet in het land. Sharpe ontkent tegenover RTL Nieuws dat zijn bedrijf is veroordeeld”: ”Er klopt niks van. Onzin, echt onzin”.

De onthulling komt vlak voor het spoeddebat vanavond over PVV-Kamerlid Eric Lucassen. Deze werd beschuldigd van het bedreigen en intimideren van buurtgenoten en hij verzweeg ook een veroordeling in 2002 voor ontucht met minderjarige leerlingen op een militaire kazerne in Ermelo. Hij werkte daar als sergeant bij de Koninklijke Landmacht. Maandag besloot PVV-leider Geert Wilders Lucassen in de fractie te houden.

De oppositie wil vanavond van premier Mark Rutte weten wat de gevolgen zijn voor de stabiliteit van de regering. Het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV steunt in het parlement op een schamele meerderheid van 76 zetels. Eerder kwamen ook de PVV-Kamerleden Hero Brinkman, Marcial Hernandez en Dion Graus al in opspraak.

“Wat voor gevolgen dit nieuws over Sharpe heeft, weet ik niet”, zegt NRC politiek verslaggever Derk Stokmans. Volgens hem zal het spoeddebat zich voornamelijk richten op Lucassen, maar Sharpe zal er ongetwijfeld bijgehaald worden  door de oppositie. Stokmans vermoedt dat deze nieuwste onthulling weinig zal veranderen in Den Haag. “Tot nu toe hebben de VVD en het CDA deze affaires binnen de PVV beschouwd als een interne zaak. Zolang Wilders Sharpe niet dwingt om op te stappen, zullen zij dat zo blijven zien.”

    • Hans Klis