Postbode of postbezorger, dat is de vraag

Den Haag : 16 november 2010 Protest van postbodes bij het TNT-hoofdkantoor aan de Prinses Beatrixlaan. foto © Roel Rozenburg Demonstrerende postbodes in Den Haag. (Foto Roel Rozenburg)

Momenteel overspoelen ze Den Haag, de naar schatting 8.000 postbodes van TNT Post die vandaag staken. Ze protesteren tegen de plannen van de directie  om 3.100  postbodes te ontslaan. FNV Abvakabo heeft aangekondigd dat er, net als vandaag, ook op 25 en 26 november geen post bezorgd zal worden. TNT Post is daardoor verrast. „We hebben daar nog geen aanzegging van gekregen; dat was wel netjes geweest”, aldus een woordvoerder van het bedrijf tegen ANP.

Maar waar gaat het ze om? Volgens de stakende postbodes stoot TNT zelf werk af naar dochterondernemingen waar postbezorgers het werk doen voor minder, zegt NRC-economieredacteur Patricia Veldhuis. Zij volgt het conflict tussen TNT en werknemers vanaf dag één. “Het onderscheid tussen postbode en postbezorger is essentieel in het conflict tussen TNT Post en de vakbonden. De stakende postbodes vormen een kwijnende soort.”  

TNT heeft nog ongeveer 12.500 postbodes in dienst. Zij werken meestal fulltime, anders dan de postbezorgers die parttime in dienst zijn. Postbezorgers sorteren niet, zij brengen alleen de post rond die hun bij de sorteercentra wordt aangereikt.

Vanochtend sprak Veldhuis met stakende postbodes uit Arnhem. “De stemming was uitgelaten, maar ook bedrukt. Het gevoel heerst dat ze een vuist moeten maken. Een van de stakende postbodes sprak over collega’s die jaren voor dit bedrijf hebben gewerkt, en worden afgedankt en ingeruild voor huisvrouwtjes die voor een paar euro per uur de post rondbrengen.”

Het postbedrijf zelf zit intussen klem tussen het boze personeel en de vakbonden aan de ene kant en de toenemende druk van aandeelhouders, concurrenten en afnemende postvolumes aan de andere kant. Minder mensen ontslaan is geen optie, liet directievoorzitter Harry Koorstra al weten.

Staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken, CDA) zei vanmiddag dat het kabinet zich niet met de reorganisatie van TNT Post gaat bemoeien, omdat het een private onderneming is.

    • Bart Hinke