Nieuwe trend in smokkel van drugs

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe trend ontdekt in de smokkel van drugs: Latijns-Amerikaanse bendes kopen oude vliegtuigen, stoppen ze vol met cocaïne en vliegen naar Europa om in de groeiende vraag te voorzien.

Ten minste drie bendes hebben op deze manier drugs via West-Afrika naar Europa gebracht, zo blijkt uit Amerikaanse dagvaardingen. Een smokkelaar zei dat hij al zes vliegtuigen in de lucht had. Een ander zei dat hij vijf vliegtuigen beheert. Omdat de Atlantische Oceaan niet in de gaten wordt gehouden met radar, kunnen grote vliegtuigen praktisch ongezien de oversteek maken. „The sky is the limit”, zei een smokkelaar uit Sierra Leone tegen een informant van de Amerikaanse Drugsbestrijdingsdienst, zo blijkt uit rechtbankdocumenten.

De nieuwe vliegroute is opmerkelijk vanwege de grote afstanden en omdat het vliegen van grote vliegtuigen een complexe operatie is, zegt Scott Decker, een criminoloog van de Universiteit van Arizona die smokkelroutes bestudeert. Een vlucht van Venezuela naar West-Afrika legt ongeveer 5.500 kilometer af.

Het VN-kantoor voor Drugs en Misdaad waarschuwde vorig jaar voor het eerst voor transatlantische drugsvluchten, toen een uitgebrande Boeing 727 werd gevonden in de woestijn van Mali. Het vliegtuig kwam uit Venezuela, smokkelaars hadden de drugs in Mali uitgeladen en het toestel daarna in brand gestoken.

Een serie arrestaties in het afgelopen jaar heeft nieuw licht geworpen op hoe deze vliegroutes werken. De verdachten worden vervolgd in een federaal hof in New York, omdat een deel van de cocaïne vermoedelijk naar de VS werd getransporteerd. (AP)