Nederland kort

‘Licentie gasopslag voor energiebedrijf is nog niet aan de orde’

DEN HAAG. De vraag of het Franse energiebedrijf EDF in aanmerking komt voor een vergunning voor de ondergrondse opslag van aardgas, onder Pieterburen, is nu nog niet aan de orde. Dat heeft minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, CDA) gisteren geschreven aan de Tweede Kamer. Inwoners van Pieterburen en Eenrum (provincie Groningen) maken zich grote zorgen over de plannen. Ze vrezen geluidsoverlast, aantasting van de natuur, bodemdaling en planschade. Verhagen liet weten dat EDF een vergunning heeft aangevraagd voor de opsporing van zout en niet voor de opslag van gas. Op basis van een proefboring kan EDF beoordelen of het concern wil overgaan tot zoutwinning. Als er zout wordt gewonnen, ontstaan holtes waarin eventueel gas kan worden opgeslagen. (ANP)

Een onderzoek naar computers bij politie

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Algemene Rekenkamer gaat onderzoek doen naar de manier waarop een landelijk computersysteem bij de politie is ingevoerd. Het systeem vertoont veel mankementen. Het onderzoek moet ook duidelijk maken wie verantwoordelijk is geweest voor de besluitvorming erover en waarom adviezen van externe adviesbureaus niet ter harte zijn genomen. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) heeft gisteren aan de Tweede Kamer gezegd dat hij de Rekenkamer om zo’n dergelijk onderzoek zal vragen. Vorige week is van SP tot VVD scherpe kritiek geuit op de manier waarop het nieuwe computersysteem de afgelopen jaren is ‘uitgerold’. Dat gebeurde nadat via actualiteitenprogramma EenVandaag een tot nu toe vertrouwelijk rapport uit 2008 uitlekte, waarin al gewaarschuwd werd dat het gekozen systeem slecht was en onbetrouwbaar zou zijn.

Bicker Caarten weg bij omroep WNL

AMSTERDAM. Michiel Bicker Caarten vertrekt als hoofdredacteur bij WNL. Dat heeft de omroep gisteren bekendgemaakt. Volgens voorzitter Fons van Westerloo zijn WNL en Bicker Caarten in goed overleg uit elkaar gegaan. Bicker Caarten zal het programma Uitgesproken nog tot uiterlijk Kerstmis presenteren. WNL zoekt nu een opvolger voor Bicker Caarten. Van Westerloo: „Michiel heeft de opstart uitstekend gedaan. Nu zoeken we iemand die de programma’s meer WNL-signatuur kan geven.” Bicker Caarten zegt zijn vertrek „jammer” te vinden. „Maar benoeming en wisseling van de hoofdredacteur is nu eenmaal een voorrecht van het bestuur.” Bicker Caarten begon in september met zijn programma op de nieuwe zender WNL. (ANP)

Zoetermeer krijgt een van de ‘Avatarbossen’

beek. Nederland krijgt in het Bentwoud bij Zoetermeer een ‘Avatarbos’. Het bos, vernoemd naar de film uit 2009, is een initiatief van filmregisseur James Cameron en filmmaatschappij 20th Century Fox, de stichting wAarde en Staatsbosbeheer. In de sciencefictionfilm speelt bewondering en respect voor de natuur een belangrijke rol. Cameron besloot een deel van de opbrengst van Avatar te besteden aan de aanplant van een miljoen bomen wereldwijd. In vijftien landen zullen op zijn kosten bossen worden aangeplant. Nederland krijgt als enige land een speciaal Avatarbos met zwerfpaden en droomplekken, zoals die ook in de film voorkomen. Amsterdamse scholieren geven morgen de aftrap voor de campagne in het Diemerbos, waar zij door Cameron gefinancierde wilgen zullen planten. Een tweede ‘Cameronbos’ komt bij Nieuw Vennep. In april volgend jaar start de aanplant van het Avatarbos in het Bentwoud. (ANP)

Kort geding tegen de staat in zaak-Wilders

AMSTERDAM. De benadeelde partijen in de strafzaak tegen Geert Wilders spannen een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat. Zij eisen dat het Openbaar Ministerie (OM) de wens tot vrijspraak voor de PVV-leider aanpast, alsnog eist dat zijn uitspraken strafbaar zijn en de aanklagers vervangt. Eén van de advocaten van de benadeelde partijen, Ties Prakken, maakte dat gisteren op een persconferentie bekend. De minderhedenorganisaties zijn boos omdat het OM eerder vrijspraak voor Wilders had gevraagd. Ze vinden dat justitie hiermee geen gehoor heeft gegeven aan het oordeel van het gerechtshof, die het OM de opdracht gaf de PVV’er te vervolgen. (ANP)