Nacht- en ochtendeten

Een van de leuke dingen van het kookboek van het jaar 2010, Home made van Yvette van Boven, is dat ze de lezer-gebruiker opwekt om op elk moment van de dag met iets ‘home-made’ op de proppen te komen. Bij het ontbijt, bij de lunch, bij de thee, bij de borrel en ook nog laat in de nacht, na het uitgaan.

Je moet zorgen dat de lamsburgers die je dan bijvoorbeeld gaat maken om in pitabroodjes te stoppen, begeleid kunnen worden door een Libanese knoflooksaus, toomeh, die ze je een paar pagina’s eerder heeft uitgelegd.

Ook hebben we leren mosterd maken – een fluitje van een cent, maar iemand moet je een keer vertellen hoe het gaat. Die iemand is Yvette van Boven.

Je kunt midden in de nacht als je hongerig thuiskomt ook een omelet met worst, kummel, aardappeltjes en spinazie maken, suggereert Van Boven. Dat lijkt echt zoiets dat je met een paar restjes en weinig moeite voor elkaar kunt krijgen – als je tenminste worstjes in huis hebt. En als die worstjes geen bevroren worstjes zijn, zoals bij mij wel. En bij de meeste mensen wel denk ik, tenzij je ze speciaal die dag hebt ingekocht voor als je na het uitgaan nog zin zou hebben in een omelet met worstjes. Dan zul je net zien dat het niet zo laat is geworden en dat je niet aan worstomelet moet denken.

Zo gaat het zo vaak. Het lijkt zo heerlijk om iemand te zijn die altijd iets in huis heeft voor als er mensen komen en die dan meteen iets leuks maakt. Maar voorraden hebben de neiging om toch te verpieteren en de meeste mensen hebben de neiging om zichzelf aan te kondigen, wat in het algemeen gelukkig is. En als ze aangekondigd komen, maak je weer andere dingen dan de dingen die je zou maken als ze onverwacht langs zouden komen.

Ik zou mezelf wel veel hoger aanslaan als ik alles deed zoals Yvette van Boven. Ze bakt haar eigen scones en maakt haar eigen muesli. En al haar jam ook natuurlijk. Vaak is het trouwens goed genoeg om iemand te kennen die dat doet, want jam wordt altijd in grote hoeveelheden gemaakt en de jam-makers geven vaak graag een potje weg. Zoek de jam-maker onder uw vrienden!

Hier Yvettes scones-recept, een fluitje van een cent, zodat je niet snapt waarom je nooit scones maakt voor het ontbijt en die serveert met door een ander gemaakte jam:

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Doe alle ingrediënten behalve de melk in een keukenmachine of een grote kom en kneed ze snel tot boter en bloem grove korrels zijn geworden.

Het deeg moet koel blijven, dus liefst (als er geen keukenmachine wordt gebruikt) met twee messen werken, of met een deegsnijder. Of met koele handen.

Giet de melk erbij en maak een samenhangende bal. Het kan zijn dat er iets meer of minder melk nodig is.

Bestuif het aanrecht met bloem. Druk het deeg uit tot een plak van ongeveer 2 centimeter dik. Steek er scones uit met een glas of een uitsteekvorm.

Kneed de restjes van het deeg steeds weer tot een plak van 2 cm dik en ga door tot alles op is.

Bestrijk de scones met melk en zet ze op een bakplaat of een vel bakpapier. Bak ze in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.

    • Marjoleine de Vos