Louvre collecteert voor dure Cranach

De tijd dringt. Als het Louvre er niet in slaagt vóór eind januari 1 miljoen euro te vergaren, zal een kunstwerk van grote kunsthistorische waarde waarschijnlijk het Franse grondgebied verlaten.

Het gaat om een werkje van 24 bij 37 centimeter, dat een commissie van Franse kunsthistorici als ‘nationale schat’ heeft aangemerkt. Het werk, vervaardigd door de Duitse renaissanceschilder Lucas Cranach de Oudere, is in het bezit van een anonieme Franse familie. Die familie wil het nu verkopen. Het Louvre wil de Cranach graag opnemen in zijn collectie. Op de Drie Gratiën (1531) staan drie naakte vrouwen, uitdagend versierd met kettingen.

Er is één probleem: het Louvre heeft niet genoeg geld. De verkoper vraagt 4 miljoen euro. Het museum heeft al driekwart van het bedrag verzameld, uit zijn eigen aankoopbudget en dankzij giften van bedrijven. Als de resterende 1 miljoen niet vóór 31 januari wordt gevonden, verliest het Louvre zijn optie op het werk.

Het Parijse museum neemt nu een ongebruikelijke stap: het wendt zich tot de bevolking en lanceerde deze week de website, troisgraces.fr, waarop directeur Henri Loyrette kunstliefhebbers oproept tot een bijdrage. „Dit kan heel snel een icoon van het Louvre worden”, zegt hij in een filmpje.

De publieksactie is voor de Franse museumwereld een primeur. Hoewel het bedrijfsleven al langer is betrokken bij kunstaankopen, is de hulp van individuele burgers nog nooit ingeroepen. Deze ‘crowdfunding is in Groot-Brittannië al langer in zwang. De Tate Gallery in Londen kon in 2008 alleen met hulp van privégiften een Rubens kopen.

„De aankoopbudgetten van musea zijn een fractie van wat particuliere verzamelaars tegenwoordig te besteden hebben”, zegt Nathalie Moureau, econoom aan de universiteit van Montpellier, gespecialiseerd in de kunstmarkt. „Publieksacties zijn een methode om het gat te vullen.”

Gelukkig helpt de Franse fiscus een beetje. Zoals het Louvre op de speciale website onderstreept, is 66 procent van een donatie aftrekbaar van de belasting, dankzij een wet op het ‘mecenaat’ uit 2003. En het Louvre doet zelf ook iets terug: wie meer dan 200 euro doneert, krijgt een speciale rondleiding door het museum; wie meer dan 500 euro doneert, mag naar de ‘avant-première’ van de Cranach.

    • Mark Beunderman