Kort nieuws Sport

Atleet Vroemenin hoger beroep alsnog geschorst

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 16 nov. De atleet Simon Vroemen is voor twee jaar geschorst wegens doping. Hij verloor bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR) de beroepszaak die de Dopingautoriteit tegen zijn eerdere vrijspraak had aangespannen. De kern van de zaak was of de positieve test op de anabole steroïde metandiënon van Vroemen in 2008 was veroorzaakt door het geneesmiddel Pulmicort wat Vroemen gebruikte. Hoewel deskundigen dat verband in zijn geval hebben aangetoond, kreeg Vroemen geen gelijk. „Omdat de bewijslast volgens de internationale dopingcode volledig bij de sporter ligt en ik het bewijs niet voor 101 procent kon leveren”, zegt Vroemen, die suggereert dat zijn veroordeling in hoger beroep mede onder druk van het wereldantidopingbureau WADA tot stand is gekomen. „Daar heb ik geen harde bewijzen voor, maar uit welingelichte bronnen hoor ik dat de druk van WADA, alsook de internationale atletiekunie IAAF, groot was. Het was ook opvallend dat de Dopingautoriteit zich tijdens de zitting plotseling liet bijstaan door een topadvocaat als Harro Knijff.” Vroemen overweegt sterk om niet bij het sporttribunaal CAS in beroep te gaan, maar zijn zaak voor te leggen aan de burgerrechter. „Dan zou ik aansturen op een tweede Bosman-arrest. Niet voor mezelf, maar om het systeem te verbeteren. Die is nu killing voor sporters die ten onrechte voor dopinggebruik worden veroordeeld.”

Strijd ‘Zilveren Bal’ terug in Rotterdam

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 16 nov. Feyenoord en Sparta hebben besloten een Rotterdamse traditie in ere te herstellen: de strijd om de Zilveren Bal. Op 5 januari 2011 treffen de twee voetbalclubs elkaar voor een vriendschappelijk duel in stadion het Kasteel. De opbrengst komt grotendeels ten goede aan beider jeugdopleidingen. Van 1901 tot 1956 werd de strijd om de Zilveren Bal in toernooivorm gespeeld in het Spartastadion, met uitzondering van 1907 toen werd uitgeweken naar Haarlem. Twee jaar later werd het toernooi door een cholera-uitbraak in Rotterdam verplaatst naar Den Haag.

Schaatser Mulder weken aan de kant

Heerenveen, 16 nov. Schaatser Ronald Mulder heeft vrijdag tijdens de wereldbekerwedstrijd in Heerenveen een spierscheuring in zijn lies opgelopen. Dat is gisteren duidelijk geworden tijdens een MRI-scan in het ziekenhuis van Heerenveen. De sprinter vanAPPM is naar verwachting zes weken uitgeschakeld. Mulder mist door de kwetsuur de wereldbekerwedstrijden in Berlijn, die deze week verreden worden, evenals de wedstrijden in Changchun (China) en Obihiro (Japan). Het is het twijfelachtig of hij kan meedoen aan het Nederlands kampioenschap sprint, eind december in Heerenveen. (ANP)

Vogels ploegleider bij Pegasus Sports

Brisbane, 16 nov. Oud-wielrenner Henk Vogels is aangesteld als ploegleider bij de Australische wielerploeg Pegasus Sports. Vogels, een Australiër van Nederlandse afkomst, reed in het verleden voor ploegen als Rabobank en Lotto. Bij Pegasus staan komend seizoen onder anderen de Nederlandse renner Bobbie Traksel en de Australische sprinter Robbie McEwen onder contract. Eerder werd al bekend dat voormalig bondscoach Egon van Kessel aan de slag gaat bij Pegasus. De nieuwe wielerpoeg wil in de toekomst uitkomen in de WorldTour, het hoogste profniveau. (ANP)

Minder verlies voor ADO Den Haag

Den Haag, 16 nov. Voetbalclub ADO Den Haag heeft over het seizoen 2009/2010 een negatief resultaat van 2 miljoen euro geboekt. Dat maakte de club vandaag bekend. ADO slaagde er het afgelopen seizoen wel in het verlies met 1,2 miljoen euro terug te brengen, en zag de structurele inkomsten stijgen van 7 naar 12 miljoen euro. De club dankt die stijging naar eigen zeggen vooral aan de imagoverbetering. De club uit de Hofstad hoopt zelfs aan het einde van dit seizoen alle schuld te hebben weggewerkt. (ANP)

Voetballer Penders stopt na dit seizoen

Breda, 16 nov. Rob Penders van NAC Breda is bezig aan zijn laatste seizoen als actief voetballer. De 34-jarige verdediger krijgt na dit seizoen een andere functie bij de club, waarschijnlijk als trainer bij de jeugd van de eredivisieclub. Penders begon zijn professionele carrière in 1994 bij RBC Roosendaal. In 1999 verhuisde hij van Roosendaal naar Breda, waar hij inclusief het lopende seizoen twaalf jaar speelde. (ANP)