Kort nieuws Buitenland

Internetboodschap oprichter Talibaan: geen vredesoverleg

Kabul, 16 nov. Talibaanoprichter Mullah Omar heeft gisteren in een internetboodschap gezegd dat er geen sprake is van vredesonderhandelingen met de Afghaanse regering. „De sluwe vijand die ons land bezet probeert zijn militaire operaties uit te breiden en tegelijkertijd zand in de ogen van de mensen te strooien door geruchten over onderhandelingen te verspreiden”, zei Mullah Omar, die zich afwisselend zou ophouden in de Pakistaanse steden Quetta en Karachi. De regering-Karzai voert sinds enige tijd gesprekken met opstandelingen van verschillende groeperingen. Die dialoog wordt sinds ongeveer een maand gesteund door de NAVO en de VS, al benadrukken zij dat die zich in zeer vroeg stadium bevindt en al voeren zij het geweld op. (AP)

VN-vredessoldaten belaagd in Haïti

Port-au-Prince, 16 nov. De ongeveer duizend Nepalese VN-militairen in Haïti gaan zichzelf meer beschermen tegen aanvallen vanuit de bevolking. Bij gewelddadige protesten tegen VN-soldaten in Cap-Haïtien en andere steden en dorpen vielen gisteren twee doden en een twintigtal gewonden onder wie zes vredesmilitairen uit Nepal. In Cap Haïtien weden barricades opgeworpen en een politiebureau afgebrand. De Nepalesen worden door inwoners verantwoordelijk gehouden voor de cholera-uitbraak die nu ruim 900 levens heeft gekost en bijna 15.000 zieken heeft gemaakt. De cholerabacterie in Haïti is vermoedelijk afkomstig uit Zuid-Azië, maar geen van de Nepalesen heeft de ziekte , aldus de VN. (AFP, AP)

VS: waarnemers bij verkiezing Egypte

Washington, 16 nov. De Verenigde Staten hebben er gisteren bij Egypte op aangedrongen internationale waarnemers toe te laten bij de parlementsverkiezingen op 28 november. De Egyptische autoriteiten hebben eerder laten weten dat niet van plan te zijn. Mensenrechtengroepen vrezen dat de verkiezingen een herhaling worden van de verkiezingen in 2005, toen kiezers werden geïntimideerd en met de uitslagen werd gefraudeerd. De VS zien Egypte als een belangrijke bondgenoot in het Midden-Oosten. (Reuters)

Bouw op eiland in Sint-Petersburg

Sint-Petersburg, 16 nov. De Russische miljardair Roman Abramovitsj wil 294 miljoen euro investeren in de ontwikkeling van het verlaten eiland Novaja Gollandija (Nieuw Holland) in Sint-Petersburg. Dat hebben de autoriteiten van de stad gisteren bekendgemaakt. Abramovitsj, eigenaar van voetbalclub Chelsea, wil op het kunstmatige eiland uit 1720 kantoren, huizen, musea, galeries en een hotel laten bouwen. Tsaar Peter de Grote zou het eiland Nieuw Holland hebben gedoopt wegens zijn bewondering voor de Nederlandse scheepsbouw. (Reuters)