Kort nieuws Binnenland

Rutte praat met Karzai over missie in Afghanistan

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 16 nov. Premier Rutte zal eind deze week een gesprek hebben met de Afghaanse president Karzai. Zij zijn beiden aanwezig op de NAVO-top in Lissabon. Het Nederlandse kabinet onderzoekt momenteel of, en zo ja hoe, een nieuwe bijdrage kan worden geleverd aan de verdediging van het land tegen de Talibaan. Daarbij wordt gedacht aan het sturen van politietrainers. Zij zullen moeten worden beschermd door Nederlandse militairen. Afgelopen zomer beëindigde Nederland na vier jaar de militaire aanwezigheid in de Afghaanse provincie Uruzgan. Sindsdien is er sterke druk vanuit de internationale gemeenschap op Nederland om toch op de één of andere manier actief te blijven in Afghanistan. Voor een besluit hiertoe is het minderheidskabinet afhankelijk van de oppositie. Gedoogpartner PVV is tegen.

Toch km-heffing bij rijden in België

Brussel, 16 nov. In België wordt waarschijnlijk in 2013 een kilometerheffing voor vrachtwagens ingevoerd. Later komt er ook een wegenvignet voor personenauto’s. De deelregeringen van Vlaanderen, Wallonië en Brussel willen daarover nog dit jaar een akkoord bereiken, melden Belgische media vandaag. Beide maatregelen gaan ook gelden voor buitenlandse chauffeurs. Vlaanderen wilde eerder al een wegenvignet introduceren, maar liet dat plan drie jaar geleden varen onder druk van Nederland. Het toenmalige Nederlandse kabinet wilde met Vlaanderen praten over een kilometerheffing voor , eerst voor vrachtwagens, later ook voor personenauto’s. Het kabinet-Rutte ziet echter af van een kilometerheffing. (ANP)

‘Nog geen opslag gas in Pieterburen’

Den Haag, 16 nov. De vraag of het Franse energiebedrijf EDF in aanmerking komt voor een vergunning voor de ondergrondse opslag van aardgas in zoutholtes onder Pieterburen is nu nog niet aan de orde. Dat heeft minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) gisteren geschreven aan de Tweede Kamer. Inwoners van Pieterburen en Eenrum (provincie Groningen) maken zich grote zorgen over de plannen. (ANP)

NFI onderzoekt botresten op Aruba

Den Haag, 16 nov. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt in opdracht van het Openbaar Ministerie op Aruba botmateriaal. Dat heeft een woordvoerder van het instituut vandaag bevestigd. Uit het onderzoek moet blijken of het gaat om een lichaamsdeel van de Amerikaanse Natalee Holloway. Zij verdween op 30 mei 2005 op Aruba. (ANP)