Kernreactors Iran mogelijk doelwit Stuxnet-worm

Er zijn aanwijzingen dat de Stuxnet worm die bedrijfscomputers over de hele wereld infecteert, gericht het Iraanse kernprogramma aanvalt, meldt de Washington Post.

Zij baseren zich op een blog van een medewerker van anti-virusbedrijf Symantec en een onderzoek van het Duitse Langner Communications. De code van de worm valt industriële computersystemen met specifieke electronica, in dit geval  frequentieregelaars van twee fabrikanten uit Iran en Finland.

Ook blijkt uit het onderzoek van Langner dat de worm controlesystemen voor stoomturbines van centrifuges aanvalt, zoals die in Natanz in Iran. Die centrifuges worden gebruikt om uranium te verrijken. En dat kan weer gebruikt worden voor het opwekken van kernenergie of het bouwen van kernbommen. Er zijn geen bewijzen dat Iran een kernwapenprogramma heeft.

De Stuxnet kan op geïnfecteerde computers waarschijnlijk de snelheden van centrifuges kunnen manipuleren, waardoor deze bij te hoge snelheid kapot kunnen gaan. Sinds september vermoeden de Iraanse autoriteiten dat hun installaties het doelwit zijn van een buitenlandse organisatie of bedrijf.

Het Nederlandse bedrijf Vanderlande Industries raakte in oktober besmet met de Stuxnet-worm. De kerncentrale in Borsselle liet toen weten extra veiligheidsmaatregelen genomen te hebben.

Hieronder een video hoe de Stuxnet-worm computers infecteert:

    • Hans Klis