Kamer wil ander koningschap

Nog nooit was de roep in de Tweede Kamer om een ander soort koningschap zo luid. Doordat de wensen van de fracties sterk uiteenlopen, is tegelijkertijd onduidelijk wat hiervan in de praktijk terecht zal komen. Morgen behandelt de Tweede Kamer de begroting van het Koninklijk Huis.

Verschillende partijen zullen de wens uiten om de laatste restjes politieke invloed van het staatshoofd op te ruimen. In dat verband zullen allerlei voorstellen de revue passeren. Die variëren van een voorstel om de koningin uit de regering te zetten (PVV) en een streven om de rol van de koningin tijdens kabinetsformaties terug te dringen (D66, Pvda), tot een vraag (onder meer van de PvdA) aan premier Rutte om in een nota de positie van het staatshoofd uiteen te zetten.

Dit laatste verzoek lijkt enige kans te maken. Het zou een actuele herhaling zijn van de notitie die toenmalig premier Kok in 2000 opstelde over de staatsrechtelijke positie van het staatshoofd, over de invulling van het koningschap en over wie lid is van het Koninklijk Huis en wie niet.

Als Rutte dit toezegt, komt er in de aanloop naar de abdicatie van Beatrix een Kamerdebat over de rol van de monarchie, een wens van onder andere PvdA en SP.

De premier heeft tot nu toe laten weten weinig te voelen voor veranderingen in de positie van het Koninklijk Huis.

Minder politiek, meer maatschappelijk: pagina Drie

Commentaar: pagina Twee