James Blunt 'redde de wereld van WOIII'

In this photo made available Sunday, Nov. 7, 2010 British singer James Blunt performs during the German television show 'Wetten, dass..?' (Bet it..?) in Hanover, Germany, Saturday, Nov. 6, 2010. (AP Photo/ Peter Steffen, Pool) AP

De Britse popzanger James Blunt heeft ‘de wereld gered’ door een Derde Wereldoorlog te voorkomen, zegt hij zelf.

Blunt vertelde zondag voor de BBC-radio 5 dat hij in 1999 als officier van het Britse leger een bevel negeerde om Russische soldaten aan te vallen op het vliegveld van Pristina, de hoofdstad van Kosovo. Het is voor de eerste keer dat Blunt - die als soldaat al liedjes maakte en in 2002 uit het leger stapte om popster te worden, en daarna een wereldhit scoorde met het lied You’re Beautiful - uitvoerig vertelt over wat hij meemaakte als militair bij Pristina.

Blunt was kapitein tijdens de Kosovo-oorlog. Hij was aanvoerder van een NAVO-eenheid die de voorhoede vormde van een troepenmacht van enkele tienduizenden militairen. Hij had de opdracht gekregen met zijn mannen het vliegveld Pristina in te nemen. Het Russische leger was ze met een onverwacht offensief te slim af. Van de Amerikaanse generaal Wesley Clark, NAVO- opperbevelhebber, kreeg Blunt het bevel de honderden Russen te overmeesteren. „Er kwamen woorden over de radio die ons vreemd voorkwamen, zoals ‘vernietig’,” vertelde Blunt. „Er stonden tweehonderd Russen tegenover ons die hun wapens agressief op ons richtten.”

Blunt weigerde het bevel van zijn directe superieur. Hij kreeg steun van de Britse generaal Mike Jackson, die over de radio zei: „Ik wil niet dat mijn soldaten verantwoordelijk zijn voor het uitbreken van de Derde Wereldoorlog.” In overleg met Jackson omcirkelden Blunts troepen het vliegveld. „Na een paar dagen zeiden de Russen: we hebben geen voedsel en water, laten we het vliegveld delen”, aldus Blunt.

Ook als hij voor de krijgsraad was gedaagd, had hij het bevel geweigerd, zei hij: „Er zijn dingen waarvan je weet dat ze goed zijn en waarvan je met zekerheid voelt dat ze fout zijn, en dan vind ik het belangrijk om daartegen in te gaan.”

Paul Steenhuis

    • Paul Steenhuis