Internationaal kort

Venezuela: Chávez wijst omstreden legerleider aan

Caracas. De Venezolaanse president Chávez heeft aangekondigd dat hij vandaag een nieuwe legerleider aanstelt: de omstreden generaal Henry Rangel Silva, die onlangs zei dat het leger een overwinning van de oppositie niet had geaccepteerd bij de recente parlementsverkiezingen. In hetzelfde interview zei de generaal dat officieren de socialistische revolutie van Chávez steunen. Het hoofd van de Organisatie van Amerikaanse Staten, José Miguel Insulza, noemde de uitlatingen van Rangel Silva eerder „onacceptabel”. Bij de verkiezingen in september won de linkse PSUV-coalitie van Chávez. Maar zij raakte haar tweederde meerderheid in de Nationale Vergadering kwijt. (AP)

Plan VS voor einde missie in Afghanistan

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Amerikaanse regering heeft een plan ontwikkeld voor reductie van de buitenlandse troepen in Afghanistan, uitlopend op beëindiging van de vechtmissie in 2014. Anonieme functionarissen melden aan The New York Times dat de VS het plan zullen presenteren op de NAVO-top, vanaf donderdag in Lissabon. De afbouw in Irak zou als blauwdruk gelden. De Afghaanse president Karzai wil dat het Afghaanse leger en de politie vanaf 2014 verantwoordelijk zijn voor de veiligheid. De resultaten van de opleiding van leger en politie vallen echter telkens tegen. De bronnen van de krant benadrukken daarom dat het tempo van de overdracht afhankelijk zal blijven van de omstandigheden op de grond. Het risico bestaat dat de opleiding van eenheden te snel als voltooid wordt beschouwd.

‘Zachte grenzen’ voor Noord- en Z-Soedan

Door onze correspondent

Nairobi. Noord- en Zuid-Soedan zijn in principe akkoord met „zachte grenzen” als Zuid-Soedan volgend jaar onafhankelijk zou worden. Verder mogen Noord- en Zuid-Soedanezen na de eventuele scheiding in elkaars landen blijven leven. Dit hebben beide regeringen besloten om de spanningen, die de laatste tijd snel opliepen in de aanloop naar het komende referendum over onafhankelijkheid voor Zuid-Soedan, wat af te laten nemen. Gisteren begon de registratie voor het referendum op 9 januari. Dat is later dan in het vredesakkoord van 2005 was afgesproken en betekent in het infrastructuurarme zuiden een geweldige uitdaging. Een geschatte vijf miljoen zuiderlingen doen mee aan het referendum.

Israël laat in vier jaar 8.000 Ethiopiërs toe

Jeruzalem. Israël laat de komende vier jaar 8.000 Ethiopiërs toe die claimen van Joodse afkomst te zijn, maar onder dwang tot het christendom te zijn bekeerd. Premier Netanyahu zei dat deze zogeheten Falash Mura in de „ernstigste omstandigheden” leven en dat het „onze plicht” is een oplossing te vinden. In Israël leven al meer dan 100.000 Joden uit Ethiopië, Falasha’s die in de jaren tachtig en negentig arriveerden. Falash Mura moeten zich wel eerst tot het jodendom bekeren voor ze het staatsburgerschap krijgen. (AFP, Reuters)

Polen komt nu ook met rookverbod

Warschau. In Polen is sinds gisteren een rookverbod van kracht. In onder meer restaurants en voetbalstadions mag voortaan niet meer gerookt worden, op straffe van een boete van 125 euro. Polen volgt daarmee het voorbeeld van andere Europese landen, waar roken al eerder aan banden werd gelegd. Ook in scholen, theaters, luchthavens, ziekenhuizen, en trein- en busstations mag nu niet meer gerookt worden. (AP)