Internationaal kort

Egyptische politie beschuldigd van moord en marteling

Alexandrië. De Egyptische politie wordt ervan beschuldigd een tiener te hebben gemarteld en doodgeslagen. De zaak ligt gevoelig twee weken voor de parlementsverkiezingen. De familie van Ahmed Shaaban (19) zegt dat hij is gemarteld door politieagenten van een bureau in Alexandrië, die ook betrokken waren bij de dood van een andere jongeman, Khaled Said. In die laatste zaak worden ze vervolgd. De autoriteiten zeggen dat Shaaban zelfmoord heeft gepleegd, maar zijn familie zegt dat zijn lichaam tekenen van marteling vertoont. Een woordvoerder van het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft geweigerd om commentaar te geven aan de Arabische zender van de BBC. Hij beschuldigt de zender van het verspreiden van leugens en propaganda. De dood van de andere jongen, Khaled Said, heeft geleid tot protesten in Alexandrië tegen systematische foltering door de politie. De oppositiepoliticus Mohamed ElBaradei liep mee in de betoging. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat de Egyptische politie stelselmatig mensen martelt. (BBC)

Haïti: rellen tegen VN na gerucht cholera

Port-au-Prince. In Haïti zijn gisteren gewonden gevallen bij botsingen tussen VN-militairen en woedende betogers. In het land doen geruchten de ronde dat Nepalese blauwhelmen cholera naar Haïti zouden hebben gebracht, waardoor al zeker 917 mensen overleden zijn. De volkerenorganisatie ontkent dat. In de stad Cap-Haïtien gingen duizenden mensen de straat op. Na botsingen met blauwhelmen staken zij het politiebureau in brand. In de plaats Hinche bekogelden inwoners Nepalese blauwhelmen met stenen. (AP)