Ierse crisis bedreigt toekomst eurozone

A newspaper seller in Dublin, Ireland, Monday, Nov. 15, 2010. Debt-burdened Ireland is talking with other European Union governments about how to handle its troubled finances, officials said Monday as the continent's debt crisis plagued markets and policymakers across Europe. Irish officials however denied they were seeking a lifeline from the EU's bailout fund, while Greece revealed revised figures showing a bigger budget deficit. (AP Photo/Peter Morrison) AP

De eurozone zal niet overleven als de actuele schuldencrisis niet snel opgelost kan worden. Dat zei vanmorgen Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders.

„We zitten in een overlevingscrisis. We moeten samenwerken om de eurozone te laten overleven. Want als de eurozone niet overleeft, zal de Europese Unie niet overleven”, zei Van Rompuy tijdens een vergadering van ministers van Financiën uit de eurolanden.

De ministers van Financiën willen dat het noodlijdende Ierland een beroep doet op het noodfonds van 750 miljard euro van EU en het IMF. Maar anders dan in Portugal, waar de regering erkende dat het land hulp nodig kan hebben, blijft Ierland erbij dat het zelf de problemen kan oplossen. Ierland probeert bij de EU wel hulp te krijgen voor zijn zieltogende bankensector. Van algemene steun om de Ierse financieringsproblemen op te lossen, wil Dublin niets weten. Die zou gepaard gaan met door Brussel en de ECB opgelegde hervormingen en saneringen. „We moeten met onze partners over bankensteun praten, om te bezien hoe we de stabiliteit van de bankensector in de eurozone kunnen ondersteunen”, zei de Ierse premier Brian Cowen gisteravond. „We kloppen niet aan voor ondersteuning van de financiering van de Ierse staat.”

De vicepresident van de Europese Centrale Bank, de Portugees Vítor Constâncio, opperde dat de Ieren het geld uit het EU-noodfonds EFSF kunnen aanwenden om hun banken te steunen. Ook al is het oorspronkelijk niet de bedoeling dat dit geld direct naar financiële instellingen gaat. Volgens Constâncio zou het aan de Ierse regering kunnen worden verstrekt „opdat die er de bankensector mee kan redden”. Hij bevestigde dat de ECB en Ierland met elkaar over de kwestie spreken.

De financiële perikelen in Portugal leiden ook tot onrust in Spanje. De Portugese minister van Buitenlandse Zaken speculeerde over een mogelijk vertrek van Portugal uit de euro. Dit zou aan de orde kunnen zijn als Portugal er niet in slaagt de begroting door ingrijpende saneringen op orde te krijgen. De opmerking is een dreigement voor binnenlands gebruik om critici te bewegen in te stemmen met een saneringspakket. Spaanse banken bezitten met ruim 100 miljard euro aan obligaties een groot deel van de overheidsschuld van Portugal.