Hij zit nu alleen nog in de Kamer om mee te stemmen

Eric Lucassen had zelf moeten opstappen, vindt een aantal PVV-stemmers.

„Excuses aanbieden, wegwezen.” Maar het kabinet moet ook blijven zitten.

78 procent van de PVV-kiezers vond dat PVV-leider Geert Wilders oud-militair Eric Lucassen uit de fractie moest zetten, bleek afgelopen weekeinde nog uit een peiling van Maurice de Hond. Maar de PVV-leider besloot gisteren anders. Wat vindt de PVV-aanhang van Wilders’ besluit om Lucassen toch in de fractie te houden?

Vorig jaar zomer vertelden een kleine twintig PVV-aanhangers NRC Weekblad over wat er volgens hen anders moest in Nederland. Veel van waar ze toen op hoopten, zagen ze in september terug in het regeerakkoord. Vijf van hen sprak nrc.next gisteravond. Zij willen vooral niet dat „een incident rond een PVV-Kamerlid” de verworvenheden van het regeerakkoord op het spel zet en daarmee de toekomst van het land. In Wilders hebben ze nog altijd het volste vertrouwen.

Niet dat ze mild oordelen over de fouten van het Kamerlid Lucassen. „Het is tien jaar geleden en die man heeft zijn straf uitgezeten”, zegt de jonge ondernemer Derk Boswijk over de ontucht met een vrouwelijke onderschikte. „Maar het is natuurlijk niet zo fraai om zo’n man in de Tweede Kamer te hebben.”

Dat het zover heeft kunnen komen noemt hij „een ongelooflijke fout” van de PVV. „Hoeveel tijd kost het om 24 mensen te checken? Natuurlijk, elke partij heeft dit – denk maar aan de mevrouw van GroenLinks die zei dat ze dodelijk ziek was. Maar de PVV ligt toch al zo onder het vergrootglas. Zulke fouten moet je voor zijn.”

Eerder kwamen PVV-Kamerleden Hero Brinkman en Marcial Hernandez in opspraak wegens een verdenking van het gebruik van geweld. Voor de verkiezingen stapte kandidaat-Kamerlid Gidi Markuszower op. Hij was een keer aangehouden met een vuurwapen.

„Ik vind dat het niet moet kunnen”, zegt ook Piet de Bruin, medewerker van Diergaarde Rotterdam Blijdorp, over de ontucht. „Aan de andere kant: CDA-staatssecretaris Jack de Vries had ook wat met zijn adjudant, maar die gaat vrijuit. Dus waar hebben we het over?”

Vutter Henk Dost valt vooral over de beschuldigingen van bedreiging en intimidatie van Lucassens ex-buren die vorige week de publiciteit zochten. „De ontucht weet ik niet, daar ben ik niet bij geweest. Maar ik twijfel niet aan de uitlatingen van die oude buren. Dat gaat over asociaal gedrag. Dat is negatieve reclame voor de PVV-club.”

Alle PVV-stemmers waren Lucassen liever kwijt geweest. „Ik hou mijn hart vast voor iemand met zo’n aso uitstraling”, zegt Dost, die in de eerste plaats op de PVV stemt voor het herstel van normen en waarden. Hij vindt dat Lucassen zelf had moeten opstappen. „Dat fatsoen had hij moeten hebben. Kleur bekennen, excuses aanbieden, wegwezen.” Dost gaat ervan uit dat Wilders hem onder druk heeft gezet om te vertrekken, maar dat hij dat heeft geweigerd.

Ook de 26-jarige paardenhandelaar Joris van den Oetelaar gaat daarvan uit. „Als hij weigert, is dit op dit moment de beste optie. Het is niets om dit kabinet te laten vallen op zo’n pieper.”

De 22-jarige hogeschoolstudent Jordy „voert een tweestrijd” met zichzelf, vertelt hij. ‘Jordy de buitenstaander’ vindt dat er geen plek meer moet zijn voor Eric Lucassen in de PVV-fractie, „een crimineel baasje met een strafblad”.

Want zegt de PVV niet zelf dat straatterroristen keihard moeten worden aangepakt? En dat het machtsmisbruik is als je als sergeant seks hebt met vrouwelijke ondergeschikten, ook al willen die nog zo graag?

Maar er is ook ‘Jordy de politicus’. En ‘Jordy de politicus’ zegt tegen ‘Jordy de buitenstaander’ : „Wil je dan dat die Eric Lucassen een paar jaar wachtgeld meekrijgt? Nee, het is juist heel verstandig dat Geert Eric laat zitten. Want anders begint hij misschien wel voor zichzelf en helpt hij het nieuwe kabinet aan een einde. Terwijl de ministers net op stoom komen. Of heb je Rutte niet zien optreden in Europa? Een verademing dat-ie niet overal ‘ja en amen’ op zei, zoals Balkenende deed.”

De rol van Lucassen voor de komende jaren is duidelijk, zegt Piet de Bruin. „Hij zit er nu alleen maar om te stemmen.” En dat is het beste van twee kwaden. Van den Oetelaar: „Dit is één man die vier jaar niets hoeft te doen. Maar dit kabinet kan misschien wel tienduizend mensen aan werk helpen.”

Lees de eerdere portretjes van de PVV-stemmers in het Weekblad via nrcnext.nl/links

    • Joke Mat
    • Wubby Luyendijk
    • Steven Derix