Het is net een juweel

De schandalen rond de Italiaanse premier Berlusconi doen ons misschien vergeten hoe mooi dit mediterrane land eigenlijk is. Deze foto laat Italië eruitzien als een juweel dat fonkelt in de nacht, zoals de sieraden van een Italiaanse schone die daar beneden ergens over een boulevard flaneert.

De beelden zijn afkomstig van de NASA (National Aeronautics and Space Administration), het Amerikaanse agentschap dat verantwoordelijk is voor het ruimteprogramma van de Verenigde Staten.

We zien Sicilië, de ‘laars’ van Italië in de nacht, de Middellandse en de Adriatische zee. Opvallend zijn de vele lichtjes, met Napels en Rome als felste lichtbronnen aan de westkust.

Onder andere met de International Space Station Expedition, die deze foto maakte, onderzoekt de NASA hoe groot en gevarieerd de menselijke ‘voetafdruk’ is op aarde. Vanuit de ruimte is die goed te zien. Overdag vallen de rechte lijnen van snelwegen en spoorlijnen op en de overgang van het groen en geel van de landbouw naar het grijze van urbane gebieden.

Maar ’s nachts is de invloed van de mens pas echt goed te zien. Er is haast geen plek op het land die niet verlicht is. Er zijn verschillen in de kleur van het licht te zien in de verschillende werelddelen. Zo is het Japanse licht uit Tokio blauwer, terwijl het Mexicaanse Ciudad Juaréz gelig kleurt, zo valt te zien op earthobservatory.nasa.gov.