Google: pak internetcensuur aan!

Internetbedrijf Google roept de VS en andere westerse regeringen op om internetcensuur aan te pakken. Gisteravond publiceerde Google een witboek waarin het stelt dat internetcensuur een rem is op de wereldhandel, daarom moet het bestrijden ervan deel uitmaken van internationale handelsakkoorden.

Handelsorganisaties stellen al langer dat censuur nadelig is voor de wereldhandel. Volgens Google is er in zo’n 40 landen sprake van internetcensuur, waarvan Google zelf en zijn zoekmachine een belangrijk slachtoffer zijn. In hun witboek stelt Google 3 stappen voor om censuur tegen te gaan.

  1. Breng handelsbarrières van overheden die informatievrijheid beperken voor het voetlicht
  2. Grijp in waar die beperkingen internationale handelsregels overtreden
  3. Maak nieuwe handelswetten die via bilaterale, regionale en multilaterale verdragen informatievrijheid uitbreidt en consolideert.

Dat de recente ruzie met de Chinese regering iets te maken heeft met het witboek, ontkent Google. De zoekmachine is in het land aan banden gelegd door de overheid, omdat het niet meer wilde voldoen aan de internetcensuur van de Chinese overheid (The Great Firewall). Hierdoor verloor Google zijn marktaandeel aan Chinese concurrent Baidu.

Volgens NRC mediaredacteur Jan Benjamin kan de studie van Google niet los gezien worden van de problemen die het bedrijf had in China. Het is een nobele oproep tegen internetcensuur, maar moeilijk los te zien van de commerciële belangen van Google. Benjamin: “Ze benadrukken dat de vrijheid van informatie op het web cruciaal is voor de wereldhandel an sich en ze noemen China op geen enkele manier. Maar de oproep lijkt vooral gericht tegen China. Google heeft er groot belang bij dat informatie informatie online zo vrij mogelijk stroomt. Immers, hoe meer mensen van het web gebruik maken, hoe meer ze ook gebruik zullen maken van de diensten van Google en hoe meer advertenties het Amerikaanse internetbedrijf kan verkopen.”

    • Hans Klis