Feestende bende zeerovers klinkt als symfonie

Gorillaz. Gehoord: 15/11 HMH, Amsterdam. ****

Op het toneel verscheen de een na de andere grootheid: niet alleen de halve Clash (een luciferdunne Mick Jones op gitaar en Paul Simonon op bas) maar ook soullegende Bobby Womack, voormalige rap-ster Neneh Cherry, raptrio De La Soul, en de achtkoppige Afrikaans-Amerikaanse blaassectie The Hypnotic Brass Band, uit Chicago. Allen traden aan onder de vlag van Gorillaz, de band die ex-Blur-zanger Damon Albarn ooit oprichtte met striptekenaar Jamie Hewlett.

Gisteravond maakte het Nederlandse publiek kennis met de live-versie van dit collectief. Het werd een mijlpaal. De manier waarop Albarn zijn eclectische liedjes liet uitvoeren door vaak meer dan dertig muzikanten, was verpletterend. Links zes vrouwelijke violisten, rechts vier achtergrondzangers, twee drummers (onder wie Tony Allen), een complete band, en af en toe versterking van de blazers, of van een orkest uit Syrië. En hoewel het gezelschap leek op een feestende bende zeerovers, werd hier gemusiceerd als door een symfonie-orkest. Steeds kwam er weer een andere ster opdraven om een liedje zijn accent te geven: de ijle charme van zangeres Yukimi Nagano, de kolkende soul van Bobby Womack of mitrailleurraps van Basho. De steeds wisselende tolbezetting, die op cd’s van Gorillaz vaak een willekeurige indruk maakt, was hier een feest van variatie. Dit alles werd bekroond met Hewletts animaties op breed scherm boven het podium. Als orkestleider speelde Damon Albarn piano, pogo’de tussen zijn muzikanten door, en knielde voor zangeres Nagano tijdens het romantische girl group-achtige The Binge. Tijdens het nummer White Flag, rende hij door het publiek met een grote witte vlag. Maar de overgave kwam van ons, in de zaal.

    • Hester Carvalho