Facebook krijgt e-mail

Sociaal netwerk Facebook gaat concurreren met Hotmail, Yahoo en Gmail. Gisteravond maakte Facebook (500 miljoen gebruikers) bekend dat het een ‘sociale inbox’ gaat aanbieden, inclusief email via een @facebook.com adres.

Vorige week gingen er geruchten dat Facebook met een ‘Gmail-killer’ op de proppen zou komen. Maar alleen mailen is ouderwets, aldus Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. Het Facebook-berichtencentrum wordt een verzamelplek voor sms, chat en een desgewenst mail. Berichten versturen gaat rechtstreeks, zoals in een chatprogramma. Je ontvangt in principe alleen berichten van vrienden en vrienden van vrienden, maar gebruikers zouden straks ook bereikbaar kunnen zijn via een @facebook.com-adres. De service is de komende maanden alleen op uitnodiging uit te proberen, daarna wordt de dienst langzaam uitgebreid. 

De social inbox doet denken aan Google Wave, een project van concurrent Google dat ook probeerde chat van vrienden en mail te combineren. Google Wave was geliefd om zijn slimme samenwerkingsmogelijkheden, maar sloeg niet aan bij de massa. Daarom trok Google de stekker eruit. (NRC)