Exit Prem Radhakishun bij ‘De Wereld Draait Door’

Het fragment waarin columnist Prem Radhakishun, Volkskrant-columnist Jean-Pierre Geelen beschuldigt van pedofilie is op last van de hoofdredactie verwijderd uit de herhaling van ‘De Wereld Draait Door’. Ook op ‘uitzending gemist’ is de gewraakte uitspraak eruit gemonteerd.

(Update 12:21) Prem Radhakishun is dit seizoen niet meer te zien als tafelheer bij ‘De Wereld Draait Door’. Dat heeft de hoofdredactie besloten, liet hoofdredacteur Dieuwke Wynia vandaag weten in het radioprogramma ‘Lunch!’ op Radio 1. Wynia liet weten dat gasten het tafelheerschap niet mogen “gebruiken voor persoonlijke beschuldigingen”.

Claudia de Breij neemt vandaag het stokje over van Radhakishun.

(Update 11:55) De VARA heeft de hele aflevering van ‘De Wereld Draait Door’ online gezet, meldt de Volkskrant. Inclusief het fragment waarin columnist Prem Radhakishun Volkskrant-columnist Jean-Pierre Geelen beschuldigt van pedofilie. Vannacht was dit op last van de hoofdredactie verwijderd uit de herhaling van ‘De Wereld Draait Door’ (videofragment).  

Het besluit is teruggedraaid na gesprekken met Geelen en Radhakishun. Die hadden beide geen bezwaar tegen de publicatie, meldt een woordvoerder van de VARA. Telefonisch liet zij eerder weten dat het fragment uit de aflevering is geknipt omdat de redactie het “niet passend” vond. Voor zover bekend is het nog niet eerder gebeurd dat er fragmenten uit een uitzending van het populaire programma zijn gehaald.

‘Op zijn mediaweblog schreef NRC redacteur Hans Beerekamp dat het wegknippen van Radhakishun uit de uitzending “een discutabele beslissing, maar juridisch begrijpelijk” was “want het betrof een duidelijk geval van smaad.”

Radhakishun zat aan tafel met de hoofdredacteuren van NRC Handelsblad en de Volkskrant, Peter Vandermeersch en Philippe Remarque, die een discussie voerden over de betrouwbaarheid van de Volkskrant. Radhakishun zei toen het volgende:

Ik heb tal van voorbeelden van de onbetrouwbaarheid van de Volkskrant. Jean Pierre Geelen is een van de grootste hypocrieten waarvan ik vernomen heb dat hij het met kleine kinderen doet. Ik heb er geen bewijs van, maar zo schrijft hij ook.”

‘Prem doe normaal’

DWDD-presentator Mathijs van Nieuwkerk reageerde boos op de aantijgingen en riep ‘Prem doe normaal’. Aan het einde van de uitzending zei Van Nieuwkerk dat hij zich schaamde voor de opmerking van zijn tafelheer en dat hij erg in verlegenheid was gebracht. Prem zei toen dat hij het niet had moeten zeggen.

In PowNews nam Radhakishun zijn beschuldiging niet terug: “Ik had dit niet als tafelheer bij De Wereld Draait Door moeten zeggen omdat ik daarmee de presentator en het programma in verlegenheid heb gebracht.” De redactie laat weten inderdaad erg in verlegenheid te zijn gebracht door de uitlatingen van Radhakishun en heeft vandaag een gesprek met hem.

Exit Radhakishun?

Het is niet de eerste keer dat de tafelheer Radhakishun Geelen beschuldigt van pedofilie. In het POWNED radioprogramma ‘Echte Jannen‘ van 20 september zei hij al eerder dat Geelen “het schijnt te doen met minderjarigen” en ‘geestverruimende middelen‘ gebruikt:

‘de volkskrant is de slechtste krant van nederland met zure linkse mensen en iemand waarvan (sic) ik begrepen heb dat hij vaak geestverruimende middelen gebruikt. Ik weet niet of het waar is maar powned moet het maar gaan uitzoeken, ik noem geen namen dat doen jullie ik heb vernomen dat hij vaak onder invloed van geestverruimende middelen ik heb ook vernomen, dat is ook wel belangrijk iemand zei dat hij het schijnt te doen met minderjarigen maar ik weet niet of dat waar is dus ik zeg nadrukkelijk dat ik niet zeg dat het zo is maar dat heb ik gehoord.’

Geelen reageerde gisteravond op twitter laconiek op de uitlatingen van Radhakishun:

Geelen reageerde vanochtend ook in zijn column ‘Bus pissen’ in de Volkskrant:

Het was ene Prem Radhakishun, die zich live aan tafel overgaf aan een potje verbaal buspissen: de tv-criticus van deze krant doet het met kleine kindertjes. Dat had hij gehoord, dus dan is het waar. De vraag is dan hoe lang je als buspisser nog kunt aanblijven. De les van vandaag, beste medecursisten: een keer goed huilie huilie doen is altijd aan te bevelen. En denkt u om de steekwoorden: ‘schamen’ en ‘excuses’

Columnist en mediaredacteur Geelen schrijft sinds 1januari 2009 dagelijks televisierecensies. Hij noemt Radhakishun hierin 22 keer. Een kleine selectie:

11 oktober 2010:

‘Tussen de prominenten zat ook Prem Radhakishun, voor al uw tegendraadse meningen en theatrale oprispingen. Hij was ‘wat grieperig’. Misschien dat hij door die interne klimaatstoring zo onnavolgbaar tekeerging. Of het was hogere ironie of een poging tot satire, maar het hele programma was bedacht door ‘de milieumaffia’ die de boel ‘manipuleerde’ met ‘desinformatie’. Zelf at Premenkel ‘vlees, vlees, vlees’, en propageerde hij tweemaal per dag een half uur douchen, zoals hijzelf doet. Merkwaardigerwijs toonde hij zich een half uur later groot voorstander van zonnepanelen op het dak. Maar ja: afgeschaft door de overheid, aldus de boze burger Prem.’

17 november 2009:

‘In De wereld draait door zat Prem Radhakishun. Hij leek er nogal zwaar aan toe: hij noemde Alberto Stegeman zijn ‘held’; Ischa Meijer was ‘een klote-interviewer’.

Later in de uitzending vond Prem dat er meer Nederlandse, Franse en Duitse liedjes in de Top-2000 moesten komen. Malle Babbe van Rob de Nijs zou een gedegen wapen zijn tegen het ‘cultureel barbarisme van de Amerikanen’.

Laat het Wilders zeggen, en hij haalt de voorpagina van alle kranten, Netwerk en alle talkshows ronken er dagenlang over. MaarPrem een rabiate nationalist? Natuurlijk niet.’

15 juni 2009:

‘Je mag christenhonden wel criminelen noemen, zoals Paroolcolumnist Theodor Holman ooit deed, maar Theodor Holman niet een racist, zoals Paroolcolumnist Prem Radhakishun onlangs deed. ‘Teringlijder’ en ‘randdebiel’ mag weer wel. Vindt althans Theodor Holman.

Verwarrend.

De twee zouden met elkaar ‘in debat’ gaan in het programma 1 op 1 bij de soms aangenaam verrassende zender Het Gesprek.

‘Een goed gesprek moet onderhoudend zijn. Er moet iets in gebeuren, waardoor beiden als het ware op een hoger niveau terechtkomen.’ Zei Theodor Holman vooraf. Wat hij daarmee bedoelde, bleek vier minuten later: hij stapte op bij het treffen met Prem.

Holman gaf Prem geen hand, maar eiste excuses. Dat was deze niet van plan. Holman stond weer op, en verdween. Er klonk geschreeuw.

‘Maak je excuses eerst, Prem!’

‘Waarvoor?’

‘Weet je dat niet? Dan heeft het helemaal geen zin dat ik met je praat. Dag Prem!’’

23 januari 2009:

‘De rel is al een week oud – een eeuw in huidige mediatermen – maar de kritiek van minister Plasterk op De school van Prem, een reality-serie over kinderen met leerachterstand, staat nog.

Prem (Radhakishun) kende je van blikjesgooiende allochtonen in prachtwijken. Nu ontpopt hij zich tot rechtschapen modelvader, onder voice-over van Maartje van Weegen. In een luxueus kasteeltje poogt hij met een coach deugnieten klaar te stomen voor de Citotoets. Nou ja, deugnieten: aandoenlijke kinderen met een probleempje – leukemie gehad, concentratiestoornis, of gebrek aan motivatie.

Plasterk vond dat Prem zich ‘behoorlijk agressief’ afzette tegen het vmbo. Diezelfde avond Prem weer op tv – alles voor de kijkcijfers. ‘Kijk eerst alle tien afleveringen’, gebood hij. Prem behoort tot de slimste jongetjes van de klas.

Gisteravond was de derde aflevering, en nu is al duidelijk: Plasterk overdreef. Agressief is de serie niet. Wel discutabel, maar dat was de bedoeling ook.

Twee meisjes wilden bij Prem wel zeven dagen per week blokken, want ‘de Citotoets bepaalt de rest van je leven’, en ‘je kunt later wel vuilnisman worden, maar ik denk dat je daar niet erg gelukkig van wordt’. Keurig van hun ouders geleerd. Niet van Prem.’