Europese Commissie boos op Nederland voor het laten mislukken van de Europese begroting voor 2011

Nederland heeft samen met Groot Brittanië en Zweden de onderhandelingen over de Europese begroting voor 2011 laten mislukken, vindt voorzitter van de Europese Commissie  José Manuel Barroso. Zij onderhandelden volgens hem niet in de “geest van Europa”.

De landen blokkeerden hiermee een al afgesproken machtsverschuiving, waarbij lidstaten meer te zeggen zouden krijgen over de manier waarop Europees geld wordt uitgegeven. Volgens Barroso hebben de dwarsliggers een slag toegebracht aan mensen in heel Europa door hun starre houding.

Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso (c) AFPVoorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso (c) AFP

Minister Jan Kees de Jager van Financiën legt de kritiek van Barroso naast zich neer. “Nederland was een royale partner, maar we hebben wel een grens: tot hier en niet verder”, zei De Jager voor RTL Z over de kritiek van Barroso. “Als je als land ergens tegen bent, moet je altijd tegen kunnen zijn, zonder druk. Dit was voor Nederland heel belangrijk, dat de EU-begroting niet enorm door blijft stijgen. Als we hier de broekriem moeten aanhalen, moet dat in Europa ook.”

Onzin, zegt NRC correspondent Caroline de Gruyter: “Het ging niet om geld, maar om macht.” Over het geld waren parlement en lidstaten het al eerder eens geworden. Daar ging gisteren het gesprek dus helemaal niet over. Het parlement had een verhoging van de begroting van 5,9 procent gewild voor door de lidstaten zelf voorgestelde nieuwe kostenposten zoals een buitenlandse dienst en banktoezichthouders. Groot-Brittannië en Nederland wilden vanwege bezuinigingsplannen de begroting bevriezen, maar stemden vorige week vrij gemakkelijk in met een verhoging van 2,91 procent. Dat respecteerde het parlement. In ruil voor die concessie eiste het Europees parlement meer macht bij alle toekomstige begrotingsbesluiten, onder andere over betere besteding van Europees geld. Dat was het èchte struikelblok van gisteren.

Nu er geen nieuwe begroting is voor 2011, moet de EU de begroting van 2010 handhaven voor het komende jaar. Met de beperking dat ze maar 1/12 van het budget per maand mogen uitgeven. Heel lastig, vindt De Gruyter, omdat de uitgaven per maand nooit hetzelfde zijn en geld niet zomaar van het ene potje naar het andere mag worden overgeheveld.

Deze grotere invloed van het parlement staat ook opgetekend in het verdrag van Lissabon, maar is nog vaag en moet verankerd worden. Dat hebben Groot-Brittannië en Nederland nu geblokkeerd. “Nederland heeft wat uit te leggen aan de andere lidstaten”, zegt De Gruyter. “ik hoor hier in Brussel dat niet alleen de parlementariërs, maar ook diplomaten van andere landen niet blij zijn met deze situatie. Verreweg de meeste landen wilden namelijk wel praten over meer macht voor het parlement.”

    • Hans Klis