Eis tegen Jomanda: één jaar voorwaardelijk

Het OM heeft een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen Jomanda. Zij staat samen met twee alternatieve artsen terecht in de zaak rond de dood van actrice Sylvia Millecam. Dit tweetal moet volgens justitie respectievelijk vier en acht maanden voorwaardelijke celstraf krijgen, zo meldt ANP.

Millecam vertrouwde volledig Jomanda’s ‘doorgeving’ dat de knobbel in haar borst geen kanker was, maar een bacteriële infectie veroorzaakt door haar siliconenimplantaten. Jomanda zei ook dat ze best behandeld kon worden met magneetveldtherapie, zoutoplossingen of instraling.

Opzettelijk iemands gezondheid benadelen, wordt gezien als mishandeling. Ook zeggen dat iemand iets niet moet doen, zoals naar een dokter gaan, kan slecht zijn voor iemands gezondheid.

In 2006 werd de zaak rond het medium geseponeerd. In 2008 werd ze toch vervolgd, in 2009 werd ze vrijgesproken. Het Hof heeft nu het laatste woord.

    • Bart Hinke