Economie kort

BKR: betalingsgedrag is gelijk gebleven

TIEL. Het percentage Nederlanders met een betalingsprobleem is sinds juli 2009 ondanks de crisis gelijk gebleven. Dat meldt het Bureau Krediet Registratie (BKR). Van de 11,8 miljoen mensen met een krediet heeft momenteel 6,6 procent moeite met het voldoen aan betalingsafspraken. Van januari 2005 tot juli 2009 nam het aantal consumenten met een betalingsprobleem nog toe; van 5,4 procent naar 6,6 procent. Sinds juli 2009 is het percentage wanbetalers gelijk gebleven. „Het lijkt erop dat consumenten zich meer bewust zijn van de mogelijke risico’s bij het afsluiten van kredieten.” Volgens het bureau komt de stabilisatie ook doordat consumenten de hand nog op de knip houden. (ANP)

Bijna alle chocoletters zijn nu duurzaam

DEN HAAG. Bijna alle in Nederland verkochte chocoladeletters zijn nu geheel of gedeeltelijk gemaakt van eerlijke en duurzame cacao. Dit blijkt het rapport ‘Pure Chocolade’ van hulporganisatie Oxfam Novib dat vandaag wordt gepresenteerd. Vorig jaar lagen er in de Nederlandse winkels 3,5 miljoen ‘eerlijke letters’ in de schappen. Na een succesvolle actie van de ‘Groene Sint’ tegen foute chocoladeletters is dat gegroeid tot ruim 22 miljoen op een totaal van 23 miljoen letters. Ook het percentage duurzame chocoladerepen en -tabletten verdubbelde tot 20 procent. Alle bedrijven maken volgens het rapport hun huismerkletters van (deels) duurzame cacao. (ANP)