Dode advocaat schuldig

Een jaar na het overlijden van de 37-jarige jurist Sergej Magnitski in een Moskouse cel, zijn de verantwoordelijken voor zijn dood nog altijd niet gestraft. Sterker nog, vorige week zijn enkelen van hen, op de Dag van de Politieagent, door president Medvedev met hoge onderscheidingen beloond. Het Russische OM heeft Magnitski gisteren nog een extra trap na gegeven door hem postuum opnieuw te beschuldigen van belastingsfraude van 169 miljoen euro.

Magnitski was de advocaat van Hermitage Capital, een groot buitenlands investeringsfonds in Rusland. In 2008 ontdekte hij dat hoge politieambtenaren teruggegeven belastinggeld wilden stelen, met behulp van vervalste documenten. Hij waarschuwde vervolgens het OM, maar werd zelf gearresteerd – op bevel van de politieambtenaren die hij had beschuldigd.

Twee directeuren van Hermitage-dochterondernemingen zouden Magnitski er onlangs van beschuldigd hebben samen met hem de fraude te hebben gepleegd. Opvallend is dat zij daar pas in dienst kwamen toen Hermitage die bedrijven had afgestoten. Twee andere directeuren, die medeplichtig zouden zijn, verongelukten voordat ze konden worden verhoord.