Digitaal

Een greep uit het digitale nieuws. Welke telefoon gaat het snelste kapot? En wat moet een ouderwetse journalist met een nieuwerwetse tablet pc?

Smartphone retour

Square Trade, een Amerikaanse verzekeraar, publiceerde afgelopen week een vergelijking van 50.000 verzekerde mobiele telefoons. Conclusie: de Apple iPhone en Motorola telefoons komen het minst vaak kapot terug, gevolgd door HTC en de RIM BlackBerry.

Op de cijfers valt wel wat af te dingen. Zo constateert de verzekeringsmaatschappij dat de iPhone 4 in het eerste jaar het laagste retourpercentage heeft, terwijl het toestel nog geen jaar op de markt is. Het gaat om een voorspelling, aldus Square Trade. Daarnaast: in de VS is Nokia amper vertegenwoordigd, maar in Europa juist wel. Een andere grafiek vergelijkt de kans op ongelukken van telefoons. Daaruit blijkt dat de iPhone 4 dankzij de glazen voor- en achterkant erg gevoelig is voor valpartijen. Square Trade verwacht dat 13,8 procent van de iPhone 4-toestellen een ongelukje krijgt, tegen 12,2 procent voor Motorola en HTC. De iPhone 4 verongelukt vaker dan zijn voorganger, de iPhone 3GS. Barsten in het scherm zijn het grootste probleem. (MH).

Bob Woodward gaat digitaal

‘Bob, don’t sleep through this one!’ zegt Benjamin Bradlee (89), oud-hoofdredacteur van The Washington Post, in het reclamefilmpje voor de iPad-applicatie die de Amerikaanse krant begin deze maand lanceerde. Bradlee heeft alle reden om sterverslaggever Bob Woodward (67) streng toe te spreken: in het filmpje werkt Woodward nog op een typemachine uit de tijd dat hij zijn Watergate-onthullingen deed, begin jaren 70. Computers, laat staan tabletcomputers, lijken zich aan zijn bewustzijn te hebben onttrokken. Over de hele wereld zijn kranten bezig om zich te manifesteren op de iPad, de tabletcomputer van Apple. Zo ook The Washington Post. Het filmpje (zoek op washington post app in YouTube) staat bol van verwijzingen naar het Watergateschandaal. Zo vraagt een WP-redacteur zich vertwijfeld af: „Hey, was that Robert Redford?”, als Woodward langsloopt. Redford speelde Woodward in All the President’s Men(1976), de film over de Watergate-onthullingen van Woodward en zijn collega Carl Bernstein. (WW)

Maximaal vijftig vrienden op Path

In sociale netwerken gaat het er meestal om wie de meeste vrienden heeft. Een Facebook-account begint met een paar goede vrienden en dijt dan uit met verre familie en collega’s. Zo niet bij Path, een nieuw netwerk waarbij je maximaal vijftig vrienden kunt hebben. Volgens oprichter David Morin (ex-Facebook) is Path bedoeld om mensen die elkaar echt kennen op de hoogte te houden van elkaars bezigheden. Het dient dus niet ter vervanging van Facebook, Hyves of Twitter. (MH)

Synthesizer Shirt

Voor de nerdy Sinterklaas: dit Synth Shirt van ThinkGeek met ingebouwde synthesizer en keyboard. Voor 30 dollar draag je een virtueel muziekinstrument op de borst dat acht tonen tegelijk kan weergeven van vijf verschillende samples. Er is ook een variant te koop met gitaargeluiden en een drumcomputer. Het geluid wordt weergegeven door een draagbaar versterkertje dat je aan je riem klikt. Dat werkt op 4 AAA-batterijen en zorgt voor behoorlijk wat herrie. Alle elektronica is te verwijderen zodat je het T-shirt ook af en toe kunt wassen. De voorinschrijving van het Synth Shirt is begonnen, maar helaas verkoopt ThinkGeek alleen in de VS. Aardig alternatief: een T-shirt met ingebouwde equalizer via lightshirt.nl. (MH)

Bijdragen van Marc Hijink en Ward Wijndelts. Meer gadgetnieuws op nrc.nl/hebben.