De zeven zakenmannen van Cruijff

FC Barcelona's coach Dutch Frank Rijkaard reacts during the match against SL Benfica at their Champions League quarter final football match at Luz Stadium in Lisbon, 28 March 2006. The match finished in a draw 0-0. AFP PHOTO / Miguel RIOPA AFP

Een sportwinkel of een sigarenzaak, dat waren ooit de geijkte ondernemingen voor profvoetballers in ruste. Moest ook wel, want de salarissen lagen in de jaren zestig en zeventig beduidend lager dan die in het moderne voetbal.

De huidige ex-voetballer hoeft strikt genomen de rest van zijn leven niet meer te werken. Toch kiezen sommigen voor een tweede, zakelijke, carrière, al was het maar om de verdiende miljoenen te investeren.

In dat licht bezien is de selectie interessant van de voormalige Ajax-spelers die Johan Cruijff in zijn hoofd heeft om de noodlijdende club te redden. Cruijff suggereerde zeven kandidaten voor Ajax’ ledenraad omdat zij „het maatschappelijk uitstekend hebben gedaan”. In wezen noemde Cruijff vooral zakenlieden die behalve commercieel talent wellicht ook geld kunnen meebrengen.

Marc Overmars, verdiende na zijn tijd bij Ajax miljoenen bij Arsenal en Barcelona. Die belegde hij met succes in vastgoed. Wist volgens maandblad Quote een vermogen van tientallen miljoenen te vergaren.

Keje Molenaar, geen miljonair misschien, maar wel een grootverdiener als partner bij het Amsterdamse advocatenkantoor Korvinus Abeln.

Marco van Basten ontpopte zich na zijn gloriejaren bij AC Milan (zowel in prijzen als in euro’s uitgedrukt) tot succesvol belegger. Stond ooit in de Quote’s rijkenlijst met een geschat vermogen van 35 miljoen euro.

Frank Rijkaard. Ook Rijkaard verdiende miljoenen bij AC Milan en later als trainer bij Barcelona. Hij stapte in ondergoedmerk Underjeans, dat hij in 1997 verkocht aan het beursgenoteerde Van Heek-Tweka.

Edo Ophof, niet veel van bekend. Werd na zijn voetballoopbaan marketingmanager bij sportmerk Lotto.

Tscheu la Ling. Werd na zijn voetbalcarrière actief als veelzijdig zakenman. Tot zijn bonte verzameling behoren onder meer: vastgoed in Slowakije, voedingssupplementenhandel Fitshape en een voetbalacademie in Griekenland.

Peter Boeve is misschien wel de rijkste van allemaal. Niet door zijn middelmatige trainerscarrière, maar door zijn familie. De familie Boeve is eigenaar van Alpuro, een miljoenenbedrijf in de vleesindustrie.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen