De nieuwe Lekker, stijgers en dalers

Vanaf vandaag ligt hij weer in torenhoge stapels in de kiosk: de jongste editie van de restaurantgids Lekker. De glossy uitgave geldt met zijn Top-100 van beste eetzaken in brede kring als gezaghebbend. De Lekker, die tot stand komt met behulp van zeventig hobbyrecensenten, doet in autoriteit nauwelijks onder voor de rode ‘guide’ van Michelin.

Bovenaan de Top-100 staat, evenals vorig jaar, Oud Sluis in Sluis. Inter Scaldes in Kruiningen neemt een tweede plaats in, De Leest in Vaassen en De Librije in Zwolle delen dit jaar een derde plaats. Het honderdtal restaurants is nauwelijks veranderd: er zijn slechts zes nieuwkomers.

Uit deze ranglijst zijn handige gegevens te destilleren. Zo blijkt bijvoorbeeld dat mensen met een zwak voor gastronomie beter de drie noordelijke provincies kunnen mijden. De beste zaken van Groningen, Drenthe en Friesland staan respectievelijk op de 39ste, 43ste en 52ste plaats.

Alleen Flevoland is nóg kariger bedeeld. Koploper van die provincie, restaurant Sonoy in Emmeloord, staat op plek 58.

Lekker houdt tevens bij welke restaurants het hardst binnen de Top-100 zijn gestegen en gedaald. Restaurant ’t Brouwerskolkje in Overveen klom 48 plaatsen naar een 28ste plek. Onder de Linden in Aduard moest een 21ste plek verruilen voor een positie 18 plaatsen lager. De snelste relatieve daler is te vinden in het lijstje ‘niet meer opgenomen in de Top-100’: Het Veerhuis in Wolphaartsdijk, vorig jaar nog op de 36ste plaats, duikelde helemaal de ranglijst af, dus minstens 64 plekken de gastronomische diepte in.

Chef-koks zijn in brede kring niet te spreken over de kwaliteit van gidsen zoals Lekker. Een aantal van hen liet zich er recent in deze krant laatdunkend over uit, onder andere over het vermeende amateurisme en de sensatiezucht van de recensenten. „Ach, die gidsjes moeten ook verkocht worden”, verzuchtte topkok Robert Kranenborg.

    • Menno Steketee