Condé nieuwe president Guinee

De verkiezingscommissie van Guinee heeft gisteravond bekendgemaakt dat oppositieleider Alpha Condé de nieuwe president wordt van het West-Afrikaanse land.

De 72-jarige Condé kreeg 52 procent van de stemmen in de tweede ronde. Zijn rivaal, ex-premier Cellou Dalein Diallo, bleef daar met 48 procent net onder. Al voor het bekendmaken van de uitslag ontstonden opstootjes in de hoofdstad Conakry, omdat Dalein Diallo bewijs zei te hebben dat in sommige kiesdistricten fraude was gepleegd. Aanhangers van Dalein Diallo gooiden wegversperringen op en bekogelden de politie met stenen. Het hoofd van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft de kandidaten gevraagd de uitslag te respecteren. De bevolking van Guinee heeft acht dagen moeten wachten tot de stemmen waren geteld. Alpha Condé vertegenwoordigt de Malinké, een van de drie belangrijke stammen van Guinee. Hij probeert al sinds de jaren tachtig president te worden en staat bekend als een uiterst koppige en autoritaire man. Condé, die rechten heeft gestudeerd, heeft onder andere gezegd dat hij de zieltogende economie gaat aanpakken.

Het was de eerste keer sinds de onafhankelijkheid in 1958 dat Guinee democratische presidentsverkiezingen organiseerde. Na het overlijden van de wispelturige despoot Lansana Conté, die 24 jaar aan de macht was geweest, namen militairen de leiding over.

Onder grote buitenlandse druk beloofde juntaleider Sekouba Konaté verkiezingen te organiseren nadat losgeslagen militairen vorig jaar op klaarlichte dag meer dan 150 demonstranten hadden gedood. In de eerste ronde van de verkiezingen, in juni, kreeg ex-premier Cellou Dalein Diallo 44 procent van de stemmen en werd algemeen als favoriet gezien. Condé behaalde in de eerste ronde 18 procent. Ruzie over de uitslag en onenigheid over de benoeming van de voorzitter van de kiescommissie leidden tot uitstel van de tweede en beslissende ronde.

    • Pauline Bax