Berlusconi wil door, maar nieuwe verkiezingen meest waarschijnlijk

Berlusconi wil door met zijn kabinet en is nog niet van plan af te treden. Toch zijn nieuwe verkiezingen het meest waarschijnlijk (zie update).

De Italiaanse premier en zijn laatst overgebleven partner, de Lega Nord, lieten maandagnacht na onderlinge gesprekken weten verder te willen met hun centrumrechtse coalitie. Die coalitie is sinds gisteren wel zijn parlementaire meerderheid kwijt omdat de partij Toekomst en Vrijheid, een afsplitsing van Berlusconi’s partij onder leiding van Gianfranco Fini, zijn resterende vier bewindslieden ontslag liet nemen.

Dat Fini al zijn vertrouwen in de premier kwijt is, heeft te maken met het nieuwste schandaal rond Berlusconi: vorige week werd bekend dat de premier de Italiaanse politie heeft gedwongen een 17-jarig Marokkaans meisje vrij te laten dat één van zijn seksfeesten had bezocht en sieraden gestolen zou hebben. Berlusconi zei de politie dat zij de kleindochter van de Egyptische president Mubarak was.

Update 13.45u:
President Napolitano spreekt vanmiddag met de voorzitters van de Kamer van Afgevaardigden en de Senaat over de ontstane situatie. Zeker is dat de regering-Berlusconi mag aanblijven tot het parlement de nieuwe begroting heeft aangenomen. Alle belangrijke partijen hebben daarmee ingestemd om te voorkomen dat Italië, dat met 120 miljard de grootste staatsschuld van de EU heeft, in ernstige financiële problemen komt. De begroting wordt naar verwachting half december aangenomen.

Na het aannemen van de begroting valt volgens Bas Mesters, correspondent van NRC in Italië, het kabinet, omdat de Kamer dan stemt over een reeds ingediende motie van wantrouwen tegen Berlusconi. Volgens Mesters zijn er daarna drie scenario’s:

  • Berlusconi valt en staat weer op. Hij vormt een nieuwe regering met een derde partij, bijvoorbeeld de christen-democraten. De kans daarop is niet groot.
  • Het kabinet valt en president Napolitano stelt een technisch kabinet in om de kieswet te veranderen. Kleine partijen worden nu door de kieswet benadeeld omdat de grootste partij automatisch een grote hoeveelheid bonuszetels krijgt.
  • Er komt geen nieuw kabinet en er volgen nieuwe verkiezingen. Dat is de meest waarschijnlijke optie.
    • Pim van den Dool