ANWB wil leden helpen bij inruilen oude auto

De ANWB was er al voor pech onderweg. Maar nu is de Algemene Nederlandse Wielrijdersbond er ook voor uw tweedehands auto.

De grootste vereniging van Nederland (4 miljoen leden) heeft onderzoek gedaan onder haar achterban. Daaruit blijkt dat 63 procent het vervelend vindt om met dealers te onderhandelen over de inruilwaarde of om hun auto zelf te verkopen via internet.

Vanaf vandaag is er een alternatief: ANWB-leden kunnen tegen betaling een taxatierapport voor hun oude auto opvragen. Tot zover niets nieuws onder de zon. Maar met de taxatie geeft de ANWB ook een ‘gegarandeerde’ prijs af. Als u daar mee akkoord gaat, kunt u uw auto inleveren bij één van de filialen van autoverhuurder Hertz. De dag daarna, zegt de ANWB, krijgt u het geld overgemaakt op uw rekening.

Om de autobemiddeling mogelijk te maken, werkt de ANWB samen met Het Nederlands Voertuigcentrum. Het bedrijf, onderdeel van de Buitenhuis Groep (omzet 80 miljoen euro), zat tot nu toe in de autohandel voor de professionele markt. Sinds 2002, zo schat een woordvoerder, heeft de groep enkele tienduizenden tweedehands auto’s verhandeld. Dat zouden er nu wel eens veel meer kunnen worden. „Dit is een majeure deal”, aldus de woordvoerder.

Ga maar na, zegt de ANWB. Ieder jaar worden er in Nederland 1,8 miljoen occasions verkocht. Het gemiddelde huishouden doet er vier maanden over om de oude auto te verkopen. En na het huis is de auto de grootste uitgave. „Het gaat om heel veel auto’s en het gaat om heel veel geld”, zegt een woordvoerder van de ANWB. „Vandaar dat wij dit aan onze leden willen aanbieden.”

Volgens de ANWB kan er een goede prijs worden geboden door het grote netwerk van de Buitenhuis Groep. Daarmee zou de ANWB-service gemakkelijk de concurrentie aan kunnen met bestaande veilingsites voor auto’s. „Maar als je lang genoeg gaat zoeken, vind je natuurlijk altijd een betere prijs.”