Zeerovers laten Brits echtpaar na 388 dagen vrij

De Chandlers werden ruim een jaar door Somalische piraten vastgehouden. Het Britse echtpaar werd gisteren vrijgelaten.

Het had de reis van hun leven moeten worden, een bootreis om de wereld als pensioen. Het werd een hel in handen van Somalische piraten. Na ruim een jaar als gijzelaars in de kokende hitte van de Somalische savanne werd het Britse echtpaar Chandler gisteren na betaling van vermoedelijk 800.000 dollar losgeld vrijgelaten.

Paul (61) en Rachel (56) Chandler werden op 23 oktober vorig jaar vlak na zonsopgang op hun jacht Lynn Rival in de Indische Oceaan tussen de Seychellen en Tanzania door Somalische zeerovers gekaapt.

Ze oogden gisteren bij hun vrijlating en een korte persconferentie in Mogadishu uiterst vermagerd. „Knokig en benig”, omschreven ze zelf hun uiterlijke staat. „We zijn gelukkig dat we nog leven, gelukkig om weer onder fatsoenlijke mensen te zijn, want een jaar lang waren we in de handen van misdadigers”, vertelde Rachel.

Over het betaalde losgeld wilden ze niets loslaten. De Britse regering betaalt uit principe geen losgeld. In juni werd ook al losgeld betaald, toen vermoedelijk 270.000 pond. Dat geld is waarschijnlijk nooit bij de ontvoerders terechtgekomen.

De Chandlers werden door de piraten vrijgelaten in het Somalische dorpje Adado, in het midden van het land. Burgemeester Mohamed Aden vertelde dat bewoners uit zijn dorp geld hebben helpen inzamelen voor het losgeld.

In Engeland blijkt een taxichauffeur van Somalische afkomst als tussenpersoon te hebben gefungeerd bij de onderhandelingen. Op de commerciële zender Channel 4 was gisteren te zien hoe Dahir Abdullahi Kadiye (56) uit Oost-Londen aanwezig was bij de vrijlating van de Chandlers en hen naar Nairobi bracht. Volgens Channel 4 raakte de taxichauffeur zes maanden geleden betrokken bij de zaak nadat zijn kinderen op het schoolplein waren aangesproken over de ontvoering. Hij zei dat zijn familie zich schaamde voor het gedrag van zijn landgenoten, zeker omdat ze zelf van de Britten asiel hadden gekregen.

Bij de kapingen van vrachtschepen rond Somalië zijn dit jaar veertig schepen met 790 mensen gegijzeld, van wie 435 nog in gevangenschap verkeren. De aanwezigheid van talrijke westerse marineschepen ten spijt neemt het aantal kapingen nauwelijks af.