Gebrselassie denkt na en stopt toch niet

Haile Gebrselassie heeft meer eerzucht dan pijn in de knie. De langeafstandloper kondigde een week geleden acuut het einde van zijn loopbaan aan, maar komt daar nu alweer op terug. Honger naar Olympisch goud op de marathon wint het van een haperend lichaam.

Vorige week zondag verliet Gebrselassie voortijdig de marathon van New York. Vocht in de knie was voor de Ethiopiër ter plekke de druppel: “Ik stop”, zei hij huilend. Nu, een week later, komt hij terug op zijn besluit. Gebrselassie twittert dat hij doorgaat met wedstrijdlopen. “Het zit in mijn bloed, mijn aankondiging in New York was een primaire reactie na een teleurstellende race.”

Olympisch goud op de marathon ontbreekt
Verrassend? Nee. Twee dagen na ‘New York’ vroeg hij al wat bedenktijd. Zijn Nederlandse manager Jos Hermes zei een dag later dat hij twijfel voelde bij zijn pupil. Hij zag Gebrselassie toen al doorgaan tot Londen 2012. Gebrselassie is dan 39 jaar oud, maar dat is volgens coach Woldemeskel Kostre geen probleem. ”Zo lang hij nog het verlangen en de wilskracht heeft, kan hij tot zijn 45ste blijven rennen.”

Gebrselassie in Nederland: wereldrecord 10 km in Hengelo 1998

    • Jules Seegers