‘Warner gaat EMI opkopen, grote vier wordt grote drie’

EMIPlatenmaatschappij Warner gaat binnenkort 550 miljoen euro bieden voor de muziekdivisie van EMI - en EMI moet dat bod accepteren. Dat zou betekenen dat van de vier grootste platenmaatschappijen (Sony, Universal, Warner en EMI) er een verdwijnt en Warner Music Group de allergrootste wordt. Dat meldt The Guardian.

Waarom zou EMI dat moeten accepteren? Omdat EMI eigendom is van financieringsgroep Terra Firma, dat drie jaar geleden 3,2 miljard leende van de Citigroup-bank. En Citigroup staat achter de deal.

Al is er nog wel een ander scenario dat Citigroup aan EMI voorstelde: ze schelden de schuld kwijt als ze de publicatierechten van EMI in handen krijgen. In dat geval bepaalt Citigroup wat er gebeurt met de muziekcatalogus van EMI, met daarin onder andere Pink Floyd en The Beatles. De totale waarde van EMI’s muziekcatalogus zou zo’n 2,35 miljard zijn.

    • Peter Zantingh