Waar AZ vecht kijkt Ajax lijdzaam toe

AZ 2 Ajax 0

Ruststand 0-0. 74. Wernbloom 1-0, 77. Sigthórsson 2-0. Scheidsrechter: Vink. Toeschouwers: 16.779.

Mogelijk heeft Ajax-trainer Martin Jol gisteren met enige weemoed teruggedacht aan vorig seizoen toen zijn ploeg in de tweede helft van de uitwedstrijd tegen AZ vier doelpunten maakte. Een dergelijke prestatie zat er dit keer niet in. Ajax zette zijn vrije val van de afgelopen weken in Alkmaar voort en mocht zich gelukkig prijzen dat het niet met grotere cijfers dan 2-0 verloor.

De enige parallel met vorig seizoen is het puntenverlies in deze fase van de competitie. Want ook in de afgelopen voetbaljaargang verspeelde Ajax de titelkansen al voor de winterstop. Een indrukwekkende race in het voorjaar wasniet genoeg om kampioen FC Twente in te halen.

Ajax knokt al weken tegen zichzelf, mede omdat spits Luis Suarez in een vormcrisis verkeert. Dit was de derde nederlaag in tien dagen. André Ooijer kreeg een rode kaart. Zijn overtreding op Graziano Pellè was een toonbeeld van machteloosheid. In Alkmaar kwam buiten de speltechnische tekortkomingen ook een mentaal probleem aan het licht.

Ajax liet zich imponeren door de strijdlust en fysieke kracht van AZ dat het subtiele voetbal van spelers als Moussa Dembélé en Mounir El Hamdaoui heeft ingeruild voor vechtlust. Daardoor won AZ veel persoonlijke duels. Jol mag zichzelf verwijten dat zijn team de regie volledig kwijtraakt als het tegenzit. Uitblinker Pellè, de Italiaanse spits van AZ die nog steeds in de etalage staat, was sterk in de lucht. De treffers van Pontus Wernbloom en invaller Kolbeinn Sigthórsson kwamen ook tot stand door kopballen. „We spelen iedere drie dagen”, was het verweer van Jol. „De een voelde zich ziek, de ander slap. Terwijl Suarez had gevraagd om tweehonderd procent inzet. De werklust was er wel, de overtuiging niet. We waren fysiek en mentaal niet fris genoeg.”

Dat voorspelt weinig goeds voor de duels met PSV (zaterdag) en Real Madrid (23 november) die Ajax op korte termijn nog voor de boeg heeft. Iedere opponent denkt momenteel dat er wat te halen valt tegen Ajax. „Maar een goed resultaat tegen PSV kan ons er weer bovenop helpen”, sprak Siem de Jong hoopvol. „We moeten onszelf geen crisis aanpraten en rustig blijven”, verkondigde Ooijer. Hij zal de wedstrijd tegen zijn oude club PSV missen door een schorsing.

Crisis of geen crisis, de supporters zijn zeer ontevreden. Gisteravond werd de spelersbus van Ajax bij terugkeer in de Arena opgewacht door een groepje ongeruste fans. Ze waren boos op trainer Jol en de spelers en riepen leuzen als „werken voor je geld” en „jullie zijn het shirt van Ajax niet waard”. Gealarmeerde stewards en beveiligers hielden de ongeveer dertig supporters weg bij de spelersbus.

AZ-spits Pellè toonde na afloop van de wedstrijd een wond van tien centimeter op zijn kuit, als gevolg van de bestrafte overtreding van Ooijer. „Als ik op achterstand sta, word ik ook wel eens gek”, zei Pellè begripvol. „André is a nice guy.”

De spits, die met vier treffers in evenveel invalbeurten een basisplaats verwierf, was zaterdag onder de indruk geraakt van een steunbetuiging van supporters. Drie tot vierhonderd fans zongen de AZ-spelers moed in voor het duel met Ajax. „Hier zijn de supporters normaal gesproken veel stiller en minder gepassioneerd in het stadion dan in Italië”, zei Pellè. „Daardoor begrepen wij dat dit ook voor hen een belangrijke wedstrijd was en waren we extra gemotiveerd. Ik kan me hun gevoel wel voorstellen. In mijn land zijn de derby’s eigenlijk nog belangrijker dan de strijd om de landstitel.”

Pellè werd kort voor tijd gewisseld en omhelsd door Gertjan Verbeek. De trainer ziet na een matig begin dat zijn aanpak resultaat heeft. Zonder Dembélé, El Hamdaoui, Jeremain Lens en David Mendes da Silva alsmede een goede spits, moest hij een nieuw team opbouwen. Verbeek voorspelde Ajax „bij de keel te grijpen”, en dat gebeurde ook. De directie van AZ is uitermate tevreden over Verbeek. „Het stond van tevoren vast dat AZ dit seizoen na de financiële stap terug niet voor de titel kon gaan”, zegt technisch directeur Earnest Stewart. „Wij zagen in het begin van het seizoen elke dag op de training dat het goed ging komen. Verbeek heeft aangetoond dat hij een trainer is die bij ons past. Hij kan een ploeg opbouwen, spelers beter maken en zorgt voor een sterk groepsgevoel. Je zag vandaag dat als de één een fout maakt, de ander het herstelt.”

    • Erik Oudshoorn