VS: Alle gevechtstroepen in 2014 terug uit Afghanistan

Amerikaanse militairen in Afghanistan.

De regering-Obama wil dat in 2014 alle Amerikaanse gevechtstroepen terug zijn uit Afghanistan. Dat staat volgens The New York Times in een plan dat de VS donderdag op een NAVO-top in Lissabon presenteert. Volgens de buitenlandredactie van NRC is het de eerste keer dat Obama zich zo specifiek vastlegt op een einddatum voor de missie.

Doel van het plan is de komende 18 tot 24 maanden het aantal Amerikaanse militairen in een select aantal provincies terug te dringen. In 2014 moet dan de laatste gevechtseenheid uit Afghanistan trekken. Dat betekent volgens Hanneke Chin-A-Fo niet dat er vanaf dat moment geen Amerikaanse militairen meer in het land zullen zijn. Ook na het einde van de gevechtsmissie blijven vermoedelijk tienduizenden Amerikanen in Afghanistan achter om het Afghaanse leger te ondersteunen.

Andere opvallende zaken uit het plan:

  • Het kopieert de strategie van de ‘surge’ in Irak. Bush besloot in 2007 meer troepen naar het land te sturen, waarna de veiligheidssituatie snel verbeterde en de terugtrekking uit Irak kon beginnen. Obama stuurde begin dit jaar 30.000 extra militairen naar Afghanistan en hoopt al eind dit jaar een begin te maken met het terughalen van troepen uit de meest rustige provincies van het land.
  • De terugtrekking voltrekt zich in fasen. Zo begint het omlaag brengen van het troepenaantal in het zuidelijke Kandahar, een van de meest onveilige provincies, pas eind 2012.

Karzai kritisch
Het Amerikaanse plan lijkt in lijn met de wensen van de Afghaanse president Karzai. Hij zei gisteren in een interview met The Washington Post dat de VS de ‘zichtbaarheid en intensiteit’ van de militaire operaties in zijn land moeten verminderen. De opmerkingen van Karzai schoten generaal Petraeus echter in het verkeerde keelgat. Petraeus, die eindverantwoordelijk is voor de NAVO-missie in Afghanistan, zei tegen dezelfde krant dat hij bang is dat de kritiek van Karzai de voortgang van de missie ondermijnt.

    • Pim van den Dool