Voor Connie zat er muziek in scheiding

Het uiterlijk contrast met haar vorige incarnatie had niet groter kunnen zijn: bedeesd houdt Connie Breukhoven op de hoes van haar zojuist verschenen plaat Just Conny, en het merendeel van de daarbij geleverde publiciteitsfoto’s, de ogen zedig neergeslagen. Dat is wel een heel verschil met de manier waarop dezelfde vrouw als de zangeres ‘Vanessa’ in de jaren tachtig en negentig de hitlijsten bestormde. Toen was haar optreden in alle opzichten fysiek uitbundig te noemen.

Maar de Connie Breukhoven van 2010, 59 jaar oud, toont zich dus eerder ingetogen. Het ‘soft-jazz easy listening’ album Just Conny staat dan ook in het teken van de verwerking van een persoonlijk trauma: haar recente scheiding van Hans Breukhoven, de zeer gefortuneerde eigenaar van de Free Record Shops.

De daarin meer dan deze krant gespecialiseerde bladen hebben het drama de afgelopen maanden op de voet gevolgd: ene Beatrice, van Algerijnse origine en een ex van Hans uit de tijd vóór Connie, is plotseling weer opgedoken en heeft het hart van de multimiljonair gestolen. Connie zei het echtelijk landgoed in Wassenaar vaarwel. Er was ook nog sprake van een andere dame, met wie Hans zoenend werd afgebeeld, maar die bleek geen blijvertje te zijn.

„De opnamen zal ik niet snel vergeten, want ik was overmand door emoties”, schrijft de zangeres op de website van Just Conny (www.justconny.com). „Niet eerder heb ik met zoveel liefde, plezier en passie in de studio gestaan. [...] Ik voel mij een gezegend mens dat ik mijn emotie met die van u mag delen, want: ‘als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen’.”

Wat de zangeres met dit laatste bedoelt, en wie zij hier citeert, blijft onduidelijk. Maar de boodschap dat de kunst met haar persoonlijk drama gewonnen heeft – die is wel duidelijk. Als eerste verkooppunt noemt de website de Free Record Shop.

Raymond van den Boogaard

    • Raymond van den Boogaard